Στον ΟΗΕ απόψε η εμπρηστική απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Στον ΟΗΕ απόψε η εμπρηστική απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Μέχρι και ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του»

Προχωρώντας σε μια εμπρηστική κίνηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλτ Τραμπ προχώρησε την Τετάρτη στην μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινιών και Ισραηλινών, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Μετά την «εξέγερση» του αραβικού κόσμου - που προειδοποίησε για ξέσπασμα βίας στην ευρύτερη περιοχή - και κατόπιν αιτήματος οκτώ χωρών, προγραμματίστηκε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το πρωί της Παρασκευής.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας «απευθείας διαπραγμάτευσης» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Την έκτακτη συνεδριάση ζήτησαν οι αποστολές της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης.

Η Ιορδανία, κράτος-θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε μια «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Η Τουρκία, όπως και η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν μια «ανεύθυνη» απόφαση. Το Ιράν, μαύρο πρόβατο για τον Τραμπ, προέβλεψε ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου θα προκαλέσει μια «νέα Ιντιφάντα».

Μέχρι και ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του», ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη όπου βρίσκονται οι ιερότεροι χώροι λατρείας των τριών μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών, ανάμεσά τους κι ο Ναός της Αναστάσεως.