Ένοχος για την υπόθεση της Ρωσίας δήλωσε ο Μάικλ Φλιν

Ένοχος για την υπόθεση της Ρωσίας δήλωσε ο Μάικλ Φλιν

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ παραδόθηκε και δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI

Ένοχος για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στο FBI για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2016,δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση.

Ο πρώην και εφήμερος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, παραδόθηκε μόνος του στο FBI και οδηγήθηκε στον ομοσπονδιακό δικαστή της Ουάσινγκτον.

Αφού αφού ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ του άσκησε δίωξη για «ψευδείς, φανταστικές και εσφαλμένες» δηλώσεις, ο Φλιν αποδέχτηκε την ενοχή του απαντώντας «μάλιστα, κύριε».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Φλιν τονίζει:

«Μετά από 33 χρόνια στρατιωτικής υπηρεσίας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν πέντε ετών στο πεδίο μακριά από την οικογένειά μου, και μετά την απόφασή μου να συνεχίσω να υπηρετώ τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξε εξαιρετικά επώδυνο να ανέχομαι αυτούς τους πολλούς μήνες ψευδών κατηγοριών για ‘προδοσία’ και άλλες εξωφρενικές πράξεις. Οι ψευδείς αυτές κατηγορίες είναι ενάντιες σε όλα όσα έχω κάνει και υπερασπιστεί ποτέ. Όμως αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες που παραδέχθηκα στο δικαστήριο σήμερα ήταν λανθασμένες και, μέσα από την πίστη μου στον Θεό, εργάζομαι για να διορθώσω τα πράγματα. Η ομολογία ενοχής μου και η συμφωνία μου να συνεργαστώ με το γραφείο του Ειδικού Συμβούλου αντανακλούν μία απόφαση που έλαβα προς το συμφέρον της οικογένειάς μου και της χώρας μου. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη των πράξεών μου».

Ο Φλιν, που στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ, κατηγορείται ότι είπε ψέματα για τις συνομιλίες που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τον Σεργκέι Κίσλιακ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με το δισέλιδο κατηγορητήριο, στην κατάθεσή του στις 24 Ιανουάριου 2017 "ο κατηγορούμενος Μάικλ Τ. Φλιν, επιμόνως και σκοπίμως, έκανε δηλώσεις που είναι ουσιωδώς ανακριβείς και φανταστικές".

Την εποχή των επαφών του με τον Κίσλιακ, ο Φλιν ήταν σύμβουλος του Τραμπ ο οποίος ακόμη δεν είχε ορκιστεί πρόεδρος. Στη συνέχεια ανέλαβε, για λίγες εβδομάδες, σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Φλίν είναι ο τέταρτος στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που κατηγορείται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Είχαν προηγηθεί, στα τέλη Οκτωβρίου, δύο στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρίτσαρντ Γκέιτς. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στους πράκτορες του FBI και δέχτηκε να συνεργαστεί με τις αρχές.