Στο σκάνδαλο των offshore ο Ερντογάν, απειλεί την αντιπολίτευση

Στο σκάνδαλο των offshore ο Ερντογάν, απειλεί την αντιπολίτευση

Στη δημοσιότητα τα έγγραφα που «καίνε» τον Τούρκο πρόεδρο

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Τουρκία Μπουλέντ Τεζκάν έδωσε στην δημοσιότητα τα έγγραφα που αποδεικνύουν συναλλαγές ανθρώπων του στενού κύκλου του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με εξωχώριες τράπεζες.

Επίσης , το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε πρόταση ενώπιον του κοινοβουλίου σχετικά με τη διενέργεια έρευνας με επίκεντρο τις καταγγελίες Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο, η Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν επικρατεί, τελικά την απέρριψε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα,ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε μέλη της οικογένειας Ερντογάν - μεταξύ αυτών ο αδερφός του, ο ανηψιός του και ο βοηθός του - ότι έκαναν συναλλαγές αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων με μια offshore εταιρεία με το όνομα Bellway Limited στο φορολογικό «παράδεισο» του νησιού του Μαν τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς της ψευδείς και προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) θα «πληρώσει το τίμημα».

Τούρκοι εισαγγελείς γνωστοποίησαν σήμερα ότι ερευνούν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα των εγγράφων που στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, στέλεχος της εταιρεία την οποία κατονόμασε ο Κιλιτσντάρογλου ως τελικό προορισμό των χρημάτων της οικογένειας Ερντογάν, της Bellway LTD, χαρακτήρισε τα έγγραφα πλαστά.