Παράτυπος μετανάστης στις ΗΠΑ αθωώθηκε για τον φόνο μιας γυναίκας του

Παράτυπος μετανάστης στις ΗΠΑ αθωώθηκε για τον φόνο μιας γυναίκας του

Βρέθηκε άθελά του στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Αθώος κρίθηκε χθες ένας Μεξικανός που σκότωσε μια νεαρή γυναίκα στο Σαν Φρανσίσκο και χρησιμοποιήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ως παράδειγμα κατά της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Χοσέ Ινές Γκαρσία Σαράτε, που είχε απελαθεί πέντε φορές από τις ΗΠΑ προτού διαπράξει το έγκλημα, σκότωσε την 32χρονη Κάθριν Στάινλι τον Ιούλιο του 2015 στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εισαγγελία κατηγορούσε τον παράτυπο μετανάστη που ήταν άστεγος ότι την σκότωσε σκοπίμως. Ωστόσο η υπεράσπισή ισχυριζόταν ότι ο Σαράτε είχε βρει το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στον φόνο τυχαία και αυτό εκπυρσοκρότησε, με τη σφαίρα να εξοστρακίζεται και να σκοτώνει τη νεαρή γυναίκα.

Έπειτα από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων οι ένορκοι έκριναν ότι ο Σαράτε είναι αθώος για την ανθρωποκτονία της Στάινλι, όμως τον έκριναν ένοχο για το αδίκημα της παράνομης κατοχής όπλου. Η ποινή για αυτό κυμαίνεται από 16 μήνες ως τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο Σαράτε βρέθηκε άθελά του στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ κατά της παράτυπης μετανάστευσης και των πόλεων- καταφύγια, με τον υποψήφιο τότε για την προεδρία των ΗΠΑ να τον χαρακτηρίζει «ζώο».

Παράλληλα είχε βασιστεί στην υπόθεση αυτή για να ζητήσει να διακοπεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση πόλεων- καταφυγίων, όπως το Σαν Φρανσίσκο, που αρνούνται να αναγκάσουν την αστυνομία τους να συνδράμει την ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών.

Αφού ανακοινώθηκε η απόφαση των ενόρκων ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Μια επονείδιστη απόφαση στην υπόθεση της Κέιτ Στάινλι! Δεν προκαλεί έκπληξη που οι κάτοικοι της χώρας μας είναι τόσο θυμωμένοι με τους παράνομους μετανάστες».

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είναι κατηγορήσει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο ότι είναι συνεργός στον φόνο της νεαρής γυναίκας.

«Η απόφαση της πόλης να προστατεύει τους εγκληματίες μετανάστες οδήγησε κατευθείαν στον φόνο της Κέιτ Στάινλι, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.