Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητα

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητα

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν

Καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή και το θερμόμετρο του πλανήτη ανεβαίνει, είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην προσωπικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να γίνουν πιο ζεστοί και ανοιχτοί στις κοινωνικές επαφές.

Αυτό εκτιμά μια νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίζεται στη διαπίστωση ότι ο χαρακτήρας των ανθρώπων και ενός λαού γενικότερα επηρεάζεται από το κλίμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα ή ακόμη και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί σε κάθε μία. Η θερμοκρασία φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο Λέι Γουάνγκ της Σχολής Ψυχολογικών και Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.500 ανθρώπους σε 59 κινεζικές πόλεις, καθώς και για περίπου 1,66 εκατομμύρια στις ΗΠΑ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν στοιχεία της προσωπικότητας που είχαν προκύψει από ερωτηματολόγια, με τις μέσες θερμοκρασίες στα μέρη όπου μεγάλωσε κάθε άνθρωπος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγαλώσει σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα και με ενδιάμεσες μέσες θερμοκρασίες (γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου), ήσαν γενικά πιο φιλικοί, ευσυνείδητοι, συναισθηματικά σταθεροί, εξωστρεφείς και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, σε σχέση με όσους είχαν μεγαλώσει σε πιο ακραία κλίματα, όπως τα πολύ πιο ψυχρά. Αυτό ισχύει εξίσου σε δύο τελείως διαφορετικές χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, καθώς επίσης ανεξαρτήτως φύλου (άνδρες-γυναίκες), ηλικίας (νέοι-γέροι) και εισοδήματος (πλούσιοι-φτωχοί).

Αν και ασφαλώς το κλίμα δεν είναι ο μοναδικός παράγων που εξηγεί τις ψυχολογικές διαφορές μεταξύ των γεωγραφικά διαφορετικών περιοχών (υπεισέρχονται επίσης πολιτισμικοί, ιστορικοί κ.α. παράγοντες), οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ήπιες και κάπως πιο ζεστές θερμοκρασίες ενθαρρύνουν τις κοινωνικές σχέσεις και την πραγματοποίηση ενός μεγαλύτερου εύρους ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων από τους ανθρώπους, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στην προσωπικότητά τους.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται στον κόσμο, μπορεί να παρατηρήσουμε σχετικές αλλαγές στην ανθρώπινη προσωπικότητα. Φυσικά, τα ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος και την έκταση αυτών των αλλαγών θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω στο μέλλον», ανέφεραν οι ερευνητές.