Σβήνουν οι ελπίδες για το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε αύτανδρο

Σβήνουν οι ελπίδες για το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε αύτανδρο

Εάν το υποβρύχιο έχει βυθιστεί, σε λίγες ώρες θα τελειώσει το οξυγόνο - Κανείς δεν ξέρει ακόμα τίποτα για την τύχη των 44 ατόμων που ήταν πλήρωμα

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής, για τον εντοπισμό του υποβρυχίου San Juan, που δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής εδώ και 6 ημέρες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή βελτιώθηκαν σήμερα έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρής κακοκαιρίας.

«Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη την τελευταία ημέρα που είχαμε επικοινωνία. Δεν θέλω να προχωρήσω σε εικασίες (…). Προσωπικά, ως μέλος υποβρυχίου κι εγώ ο ίδιος, δεν χάνω την ελπίδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού. Ενρίκε Μπάλμπι.

Οι διασώστες δεν γνωρίζουν εάν το υποβρύχιο μήκους 65 μέτρων έχει βγει στην επιφάνεια, εάν πλέει ακυβέρνητο ή απλά τα συστήματα επικοινωνίας έχουν υποστεί βλάβη. Δεν γνωρίζουν καν εάν έχει αναδυθεί εσκεμμένα στην επιφάνεια ή έχει βυθιστεί.

Στην περίπτωση που παραμένει κάτω από την επιφάνεια, το οξυγόνο επαρκεί για 7 ημέρες, προειδοποίησε ο Ενρίκε Μπάλμπι.

Η αρχική ζώνη ερευνών, διαμέτρου 300 χλμ, ελέγχθηκε κατά 100%, όμως οι έρευνες έχουν διευρυνθεί σε μια περίμετρο 1.000 χλμ.

«Με όλα αυτά τα εθνικά και διεθνή μέσα, οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί είναι πολύ μεγάλες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου.

Φρούδες ελπίδες

Περίπου 100 συγγενείς του πληρώματος φιλοξενούνται από την Πέμπτη στη ναυτική βάση Μαρ ντελ Πλάτα.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος, καθώς συνειδητοποίησαν σε δύο περιπτώσεις ότι οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν μάταια: από τη μία οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι οι ήχοι που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα από το σόναρ δύο πλοίων δεν προέρχονταν τελικά από το San Juan.

Όσον αφορά τα 7 σήματα που ελήφθησαν το Σάββατο από ναυτικές βάσεις στην Αργεντινή, τα οποία θεωρήθηκαν αρχικά ως σήματα κινδύνου που εξέπεμψε το San Juan, τελικά δεν προέρχονταν από το υποβρύχιο.

Δεκατέσσερα πλοία και 19 αεροσκάφη συνεχίζουν τις έρευνες σήμερα, σε μια ευρεία ζώνη περιμετρικά της τελευταίας θέσης του υποβρυχίου, όπως καθορίστηκε από την επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τη ναυτική βάση, σε απόσταση 430 χλμ από τις ακτές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, η Χιλή και η Ουρουγουάη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα με υποβρύχιο στον κόσμο, τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν εκείνο της 12ης Αυγούστου του 2000, όταν το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη θάλασσα του Μπάρεντς, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 118 μελών του πληρώματός του.