Διχασμένοι οι Γερμανοί για «Τζαμάικα» ή νέες εκλογές

Διχασμένοι οι Γερμανοί για «Τζαμάικα» ή νέες εκλογές

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Οι Γερμανοί πολίτες είναι διχασμένοι ως προς το τι μέλλει γενέσθαι εάν ναυαγήσουν τελικά οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα», αποτελούμενης δηλαδή από Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Φιλελεύθερους (FDP) και Πράσινους (Die Gruenen), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Bild.

Από την έρευνα της γερμανικής λαϊκής εφημερίδας, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της από το Ινστιτούτο Emnid, προκύπτει πως εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών πολιτών προσβλέπουν στο σχηματισμό κυβέρνησης από τα δυο μεγάλα κόμματα, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την Α. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μ. Σουλτς όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν εκ νέου με την Α. Μέρκελ σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα της «Τζαμάικα», μια οριακή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, επιθυμούν ακριβώς αυτό. Κατά της συνέχισης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται το 47%.

Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ερώτημα εάν και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Ενώ το 47% προκρίνουν το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% τάσσεται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ακροδεξιό λαϊκιστικό, ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) συνεχίζει να λαμβάνει 13% στην πρόθεση ψήφου. Το CDU/CSU θα ψήφιζε το 31%, τους Πράσινους το 11%, το SPD το 21%, τους Φιλελεύθερους το 10% και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) to 9%.