Η απίστευτη και αποτυχημένη προσπάθεια εκτέλεσης θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

Η απίστευτη και αποτυχημένη προσπάθεια εκτέλεσης θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

Για σχεδόν δύο ώρες οι αξιωματούχοι των φυλακών “τρυπούσαν” τον 69χρονο βαριά άρρωστο θανατοποινίτη, προσπαθώντας να βρουν φλέβα

Ο 69χρονος Άλβα Κάμπελ οδηγήθηκε χθες στην προγραμματισμένη εκτέλεση της θανατικής του ποινής, για τη δολοφονία ενός άνδρα το 1997, αν και βαριά άρρωστος: διαγνωσμένος με αναπνευστική νόσο, άσθμα και καρδιακά προβλήματα, τα τελευταία χρόνια είχε σακούλα κολοστομίας και κινείτο μόνο με περιπατητήρα.

Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε ένα τελικό αίτημα του Κάμπελ για ακύρωση της εκτέλεσής του ενώ και ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς, είχε αρνηθεί να δώσει χάρη στον Κάμπελ.

Η Πολιτεία του Οχάιο είχε αποφασίσει χθες να του προσφέρει μια ειδική συσκευή για να τον βοηθήσει να αναπνεύσει την ώρα της θανατηφόρου ένεσης. Όμως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν κατάφεραν να βρουν φλέβα και η εκτέλεση, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, ματαιώθηκε.

«Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, αυτό είναι απάνθρωπο. Για σχεδόν δύο ώρες οι αξιωματούχοι των φυλακών και το ιατρικό προσωπικό “τρυπούσαν” τον Κάμπελ προσπαθώντας να βρουν φλέβα», δήλωσε ο Μάικ Μπρίκνερ, διευθυντής πολιτικής της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών στο Οχάιο.

Ο ίδιος ο Κάμπελ, δια του δικηγόρου του, είχε ζητήσει να οδηγηθεί σε εκτελεστικό απόσπασμα, αντί να του χορηγηθεί θανατηφόρα ένεση, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο σοβαρή.

Ήταν η πέμπτη «αποτυχημένη» εκτέλεση θανατικής ποινής στο Οχάιο τα πρόσφατα χρόνια και η δεύτερη φορά που μια προγραμματισμένη εκτέλεση εγκαταλείφτηκε.

«Η εκτέλεση αναβλήθηκε», δήλωσε ο δικηγόρος του Κάμπελ Ντέιβιντ Στέμπινς, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες...