Στη Γαλλία καταφεύγει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Στη Γαλλία καταφεύγει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Μετά από πρόσκληση του Μακρόν, μαζί με την οικογένεια του

Ο Σαάντ Χαρίρι και η οικογένειά του αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία «εντός των επόμενων ημερών» ανέφερε μια πηγή της γαλλικής προεδρίας, λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσκάλεσε τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι η πρόσκλησή του στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου και την οικογένειά του να έρθουν στη Γαλλία, δεν έχει χαρακτήρα πρότασης σε πολιτικό εξόριστο.

«Όχι, καθόλου», δήλωσε σε σχετική ερώτηση ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Ελπίζω στην σταθερότητα του Λιβάνου και ότι οι πολιτικές επιλογές να είναι σύμφωνες με τους θεσμικούς κανόνες», .

«Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Λίβανο με την εδαφική του ακεραιότητα να είναι σεβαστή. Χρειαζόμαστε ηγέτες που είναι ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να μιλάνε ελεύθερα», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Τζεμπράν Μπασίλ δήλωσε σήμερα πως ο Λίβανος θα συνεχίσει να κάνει βήματα «με αδελφικό τρόπο» προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα με τον πρωθυπουργό του, τον Σάαντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος παραιτήθηκε όντας στη Σαουδική Αραβία και δεν έχει επιστρέψει από τότε.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ιταλία, ο Μπασίλ είπε πως ο Λίβανος επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά χαρακτήρισε την παρουσία του Χαρίρι στο Ριάντ μετά την παραίτησή του στις 4 Νοεμβρίου ως «μία μη κανονική κατάσταση».

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε σήμερα πως ο Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία.