Εθνικό πένθος στο Ιράν για τους 530 νεκρούς του σεισμού

Εθνικό πένθος στο Ιράν για τους 530 νεκρούς του σεισμού

Οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι άνθρωποι ζωντανοί πλέον εκμηδενίστηκαν

Τουλάχιστον 530 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον φονικότερο σεισμό που σημειώθηκε στο Ιράν τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το οποίο πρόσθεσε πως περισσότεροι από 8.000 είναι οι τραυματίες.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ - μια περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν - η οποία επλήγη την Κυριακή από τον σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών.

Ο σεισμός ισοπέδωσε χωριά και συνοικίες πόλεων σε ορεινά τμήματα της επαρχίας, καθώς πολλοί κάτοικοι κοιμούνταν.

Πλάνα που μετέδωσαν ιρανικά τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραφαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια σε πολλά χωριά. Ωστόσο ιρανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι άνθρωποι ζωντανοί πλέον εκμηδενίστηκαν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έφτασε σήμερα στην Κερμανσάχ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, και δεσμεύθηκε ότι ο κράτος θα αντιμετωπίσει «το συντομότερο δυνατό» τα προβλήματα των θυμάτων της καταστροφής αυτής.

Οι αρχές έχουν κηρύξει την Τρίτη ημέρα εθνικού πένθους.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Συρία και ο ΟΗΕ εξέφρασαν συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και στον λαό του Ιράν για τα θύματα του σεισμού. Το Βερολίνο και τα Ηνωμένα Έθνη προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια αν υπάρχει ανάγκη.