Παραιτήθηκε ξαφνικά και έφυγε από τη χώρα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός

Παραιτήθηκε ξαφνικά και έφυγε από τη χώρα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός

O αλ-Χαρίρι ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμα την παραίτηση του επειδή υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του

O πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι παραιτήθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά ανακοινώνοντας από τηλεοράσεως την παραίτησή καθώς και ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του.

«Ζούμε σε ένα κλίμα παρεμφερές με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την δολοφονία του μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι», είπε αναφερόμενος στον πατέρα του. «Εχω αντιληφθεί το κρυφό σχέδιο κατά της ζωής μου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, άσκησε κριτική εις βάρος του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ.

Ο Χαρίρι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου χρόνου, μετά την πολιτική συμφωνία με βάση την οποία την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Μισέλ Αούν, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά οι δεσμοί της με το Ιράν και η υποστήριξή της προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν προκαλέσει την οργή πολλών Λιβανέζων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jadeed, που εδρεύει στη Βηρυτό, μετέδωσε ότι η ανακοίνωση της παραίτησής του βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.

Το γραφείο του προέδρου του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι του τηλεφώνησε «από κάπου εκτός Λιβάνου» και ότι ο Αούν αναμένει την επιστροφή του Χαρίρι ώστε να «ενημερωθεί για τις συνθήκες της παραίτησης».