Μήνυμά Αναστασιάδη στην Τουρκία

Μήνυμά Αναστασιάδη στην Τουρκία

Την κάλεσε να εγκαταλείψει τις «απαράδεκτες τοποθετήσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες»

Μήνυμα προς την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες τοποθετήσεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες και να εργαστεί εποικοδομητικά για τον τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου, έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κάλεσε, επίσης, την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από τον διάλογο και τον αμοιβαίο και αξιοπρεπή συμβιβασμό θα επιτευχθεί δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, που θα δικαιώνει το όραμα του λαού της Κύπρου για τερματισμό του απαράδεκτου «στάτους κβο».

Οι αναφορές του κ. Αναστασιάδη έγιναν κατά τη διάρκεια χαιρετισμού στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου, το υπουργείο Παιδείας, η Επισκοπή Καρπασίας και η Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα για τα 150 χρόνια από τα εγκαίνια του καθολικού της ιστορικής μονής της κατεχόμενης Καρπασίας.

Ο κ. Αναστασιάδης διαμήνυσε εκ νέου ότι παρά την τουρκική αδιαλλαξία, η οποία ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα, έχει την υπομονή και την επιμονή να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

«Αμετάθετος στόχος μας παραμένει η επίτευξη λύσης, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του λαού μας» σημείωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόνισε, ακόμη, ότι η επανέναρξη και η συνακόλουθη θετική κατάληξη οποιασδήποτε προσπάθειας απαιτεί απαραίτητη προετοιμασία, αλλά και την απαιτούμενη συνεργασία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες, και ιδιαιτέρως από τη φέρουσα την κύρια ευθύνη, δηλαδή την Τουρκία.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας αναφορά του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στα διεθνή φόρα πριν από τη σύγκληση νέας διάσκεψης, επισήμανε: «Εάν αρχίσουμε με τη νοοτροπία των όρων, δεν πρόκειται να αρχίσουμε συνομιλίες».

Πάντως, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν παίρνει τοις μετρητοίς τα όσα λέει ο κ. Ναμί, γιατί όπως υποστήριξε, έχουν και οι Τουρκοκύπριοι επικείμενες εκλογές στην πλευρά τους.