Δεν προκήρυξε τελικά εκλογές ο Πουτζντεμόντ

Δεν προκήρυξε τελικά εκλογές ο Πουτζντεμόντ

«Ηφαίστειο» η Καταλονία

Μετά από μία ημέρα – θρίλερ, με ανακοινώσεις, ματαιώσεις και νέες ανακοινώσεις – ο Καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος δεν προκήρυξε τελικά πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια, παρόλο που θα ήταν ένας  ύστατο τρόπο να μην αρθεί η αυτονομία της περιφέρειας από την Μαδρίτη.

Στο διάγγελμα του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είπε ότι σκέφτηκε πολύ σοβαρά  το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εκλογές, αλλά τελικά απέκλεισε αυτό το σενάριο.

Όπως είπε ο Πουτζντεμόν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ώστε να προκηρυχθούν εκλογές. Το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία.

Μετά την άρνηση του Πουτζντεμόν να προκηρύξει εκλογές, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία τάχθηκε υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία ώστε «να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος».

Η αντιπρόεδρος Σανταμαρία ζήτησε  από τη Γερουσία να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος αυτού.

Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει ζητήσει από τη Γερουσία (η οποία ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα) να εγκρίνει αύριο την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που θα επιτρέψει την ντε φάκτο αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Ως απάντηση, οι αυτονομιστές απειλούν ότι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία.

Ο Ραχόι είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος, δηλαδή να μην θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία καταργώντας την αυτονομία της, εφόσον ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, οι πολιτικοί σύμμαχοι του Πουτζντεμόν, το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απειλούσε να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.