Ακύρωσε και ανακοίνωσε ξάνα το διάγγελμά του ο Πουτζντεμόντ

Ακύρωσε και ανακοίνωσε ξάνα το διάγγελμά του ο Πουτζντεμόντ

Το ρήγμα μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης εξελίσσεται στη σοβαρότερη κρίση στην Ισπανία από την εποχή του Φράνκο

Ο Καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος ακύρωσε ξαφνικά το προγραμματισμένο διάγγελμά του για σήμερα το μεσημέρι, στο οποίο πιθανότατα θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές στην περιφέρεια. Η περιφερειακή κυβέρνηση είχε κάνει γνωστό από το πρωί της Πέμπτης πως θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο και στη συνέχεια πολλά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκήρρυσε εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου - μια κίνηση που θα βοηθούσε στο να αρθεί το αδιέξοδο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μαδρίτης και τους Καταλανούς υπέρμαχους της ανεξαρτησίας.

Την ανακοίνωση για την ματαίωση της ομιλίας έκανε η περιφερειακή κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να δοθεί καμιά εξήγηση.

Λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε εκ νέου ότι ο πρόεδρος της Καταλονίαςθα εκφωνήσει τελικά μία ομιλία σήμερα στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τους πολιτικούς συμμάχους του ο Πουτζντεμόν πρόκειται να ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών,την ώρα που το ρήγμα μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης εξελίσσεται στη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ισπανία από την εποχή του Φράνκο. Ωστόσο, το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απειλεί να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, της Βαρκελώνης, ο Πουτζντεμόν έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην κίνηση αυτή σε μια προσπάθεια να πείσει την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να μην αναλάβει τον άμεσο έλεγχο της περιφέρειας και να μην αναστείλει την πολιτική της αυτονομία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, επικαλούμενη πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, ο Ραχόι είναι έτοιμος να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος, δηλαδή να μην θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία καταργώντας την αυτονομία της, εφόσον ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, με κείμενο εννέα σελίδων,ο Πουτζντεμόν ενημέρωσε τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

Στην επιστολή του, προειδοποιεί ότι το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».