Η «νεκρή νύφη» βγήκε και φέτος στους δρόμους του Μεξικό

Η «νεκρή νύφη» βγήκε και φέτος στους δρόμους του Μεξικό

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την «Ημέρα των Νεκρών»

Πλησιάζει η μεγαλύτερη γιορτή των Μεξικανών, η «Ημέρα των Νεκρών» ( Dias de los Muertos), και ήδη οι πρώτοι «σκελετοί» έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης του Μεξικό.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου και η τιμούμενη θεότητα είναι η Miccailhuitontli που σημαίνει «Κυρία των Νεκρών» ή αλλιώς Catrina.

Η παράδοση θέλει να περνούν οι Μεξικανοί τη βραδιά της 1ης και 2ας Νοεμβρίου στα νεκροταφεία, τιμώντας και γιορτάζοντας τη ζωή των αγαπημένων τους που έχουν φύγει.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη γιορτή του θανάτου, καθώς πιστεύεται ότι το πρώτο διήμερο του Νοεμβρίου επιστρέφουν οι αγαπημένοι νεκροί στη γη. Γιαυτό, ο λαός τους υποδέχεται με κεράσματα, δώρα και γλυκίσματα.

Από τις πιο διάσημες «στολές» είναι αυτή της «νεκρής νύφης» - μάλιστα στην πόλη της Τσιουάουα υπάρχει σε βιτρίνα μία ταριχευμένη νύφη- η Pascualita - που αποτελεί μια από τις πιο διάσημες ατραξιόν της χώρας. Σύμφωνα με το μύθο, η κόρη πέθανε από το τσίμπημα μιας αράχνης "Μαύρη Χήρα" την ημέρα του γάμου της, ακριβώς πριν παντρευτεί. Η οικογένειά της την ταρίχευσε και την τοποθέτησε στο παράθυρο του καταστήματος που είχαν γιατί πίστευαν ότι έτσι θα περάσει στην αθανασία. Πλέον η νεκρή κοπέλα, στέκει μαρτυρικά σχεδόν 80 χρονιά στην βιτρίνα του μαγαζιού των γονιών της, με το βλέμμα στραμμένο στον δρόμο περιμένοντας τον καλό της στην αιωνιότητα.

Η «Ημέρα των Νεκρών» δεν γιορτάζεται μόνο στο Μεξικό - πρόκειται ουσιαστικά για τη δημοφιλέστερη εορτή της Λατινικής Αμερικής που ξεκίνησε πριν από 3.500 χρόνια από τους Αζτέκους.

Η γιορτή εκτός από το Μεξικό, εορτάζεται επίσης στη Βραζιλία αλλά και σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.