«Ο καλός λογαριασμός θα μας κάνει καλούς φίλους» λέει η Μέι στην ΕΕ

«Ο καλός λογαριασμός θα μας κάνει καλούς φίλους» λέει η Μέι στην ΕΕ

Το κόστος του Brexit θα διαμορφώσει τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους… και ένας κακός (μτφρ ακριβός) λογαριασμός για το Brexit θα κάνει την ΕΕ με το πρώην – πλέον- μέλος της, τη Βρετανία, κακούς φίλους. Αυτό διαμήνυσε η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προς τους 27 της ΕΕ λέγοντας ότι ο «πλήρης και τελικός» λογαριασμός του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα περιλαμβάνει «την μελλοντική σχέση». «Η πλήρης και τελική διευθέτηση θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία που θα έχουμε σε σχέση με την μελλοντική μας σχέση», δήλωσε η Μέι σχετικά με το πλέον ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου. Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πρώτης φάσης που αφορά τρία θέματα: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση, δηλαδή ο λογαριασμός της βρετανικής εξόδου.

Η διευθέτηση των τριών αυτών θεμάτων της διαπραγμάτευσης αποτελεί σύμφωνα με τις Βρυξέλλες όρο για το πέρασμα στην επόμενη φάση.

Οι 27 περνούν στη δεύτερη φάση του Brexit

Στη διαπίστωση ότι δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στις τρεις προτεραιότητες κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη συζήτηση που είχαν σήμερα το πρωί για το Brexit. Ως εκ τούτου δεν ενέκριναν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Ωστόσο, διεύρυναν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.

Στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Σε αυτή την περίπτωση, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και τηρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντήριων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή τη Σύνοδο πρέπει να αναγνωριστεί αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και να σκεφτούμε τη συνέχεια» δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τη συνεδρίαση των «27». Η ίδια σημείωσε ότι κατά το χθεσινό δείπνο μίλησε στους ηγέτες για μια «βαθιά σχέση μετά το Brexit», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά» σε μια συμφωνία ειδικά σε ό,τι αφορά την «κοινή» προτεραιότητα που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ειδικότερα, στα σημερινά συμπεράσματα σημειώνεται πως οι «27» χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει το «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».