Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν Ραχόι και Πουτζντεμόν στην Καταλονία

Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν Ραχόι και Πουτζντεμόν στην Καταλονία

Η Μαδρίτη απειλεί να προχωρήσει στην άρση της αυτονομίας και η Βαρκελώνη να αποσχιστεί, μέχρι το Σάββατο

Έληξε σήμερα η δεύτερη διορία που είχε δώσει ο Ισπανός πρωθυπουργός στον Καταλανό πρόεδρο, πριν την άρση του καθεστώτος αυτονομίας, για ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το εάν κήρυξε την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας ή εάν υποχωρεί.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έστειλε μία αμφίσημη επιστολή στην οποία δήλωσε ότι δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά θα το κάνει, εάν το ισπανικό κράτος επιλέξει την καταστολή. «Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Σε απάντηση, η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας των ισπανικών κοινοτήτων – μία κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία στα 39 χρόνια στην χώρα, από την εποχή του Φράνκο.

Αυτό επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις δεκαεπτά αυτόνομες περιοχές, ακόμα και με τη βία, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προβλεπόμενες από το άρθρο 155 του Συντάγματος διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία, διαπιστώνοντας την "άρνηση" του κ. Πουτζντεμόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι συγκαλείται εκτάκτως υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο για την έναρξη των διαδικασιών.

Αν και ο τόνος παραπέμπει στη σύγκρουση, η ανακοίνωση αφήνει ωστόσο περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου ανάμεσα στη Βαρκελόνη και τη Μαδρίτη που ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μεγάλο μέρος των Καταλανών, μέχρι και η FC Barcelona, φαίνεται δύσκολη.

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αυτονομιστές είναι παράνομοι και αρνείται να συζητήσει όσο δεν υποχωρούν και οι αυτονομιστές απειλούν με μονομερή κύρηξη ανεξαρτησίας, εάν η Μαδρίτη δεν κάνει διάλογο και προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155.