Η Ισπανία αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας

Η Ισπανία αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας

Μετά την επιστολή Πουζντεμόν

Η Μαδρίτη απάντησε με αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, με ανακοίνωση του εκπροσώπου της ισπανικής κυβέρνησης, μετά την επιστολή Πουζντεμόν. Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας μεθαύριο, Σάββατο - σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ειδικά για αυτό το σκοπό.

Αποφεύγοντας και πάλι να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησίας της Καταλονίας ή όχι, ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε σήμερα πως το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Ο Πουτζντεμόν αγνόησε την προθεσμία που του είχε δώσει η ισπανική κυβέρνηση και τόνισε πως εάν η Μαδρίτη «συνεχίσει να εμποδίσει τον διάλογο και συνεχίσει με την καταστολή, η καταλανική βουλή μπορεί να προχωρήσει σε ψηφοφορία επίσημης κήρυξης της ανεξαρτησίας», όπως τονίζει ο Καταλανός ηγέτης σε επιστολή του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πουτζντεμόν έδωσε την επιστολή στη δημοσιότητα λίγα λεπτά πριν την ώρα που έληξε το τελεσίγραφο της ισπανικής κυβέρνησης.

Η αντιπρόεδρος της χώρας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία προειδοποίησε χθες πως εάν η Καταλονία δεν αποσύρει τα περί ανεξαρτησίας, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να πάρει την περιφέρεια υπό τον άμεσο έλεγχό της.