Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ: Doodle για τον φυσικό των αστεριών

Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ: Doodle για τον φυσικό των αστεριών

Το σημερινό Doodle απεικονίζει μία από τις σημαντικότερες από τις συνεισφορές του

Twinkle, twinkle little star, how I wonder what you are, λέει το τραγούδι. Χάρη στον Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (Subrahmanyan Chandrasekhar), πλέον ξέρουμε! Σήμερα το Google τιμά με doodle τα 107α γενέθλια του πρώτου αστροφυσικού που κέρδισε βραβείο Νόμπελ - για τη θεωρία του σχετικά με την εξέλιξη των αστεριών.

Παιδί ακόμα, ο Chandra δημοσίευσε το πρώτο του paper και κατόπιν ανέπτυξε τη θεωρία του για την εξέλιξη των αστεριών πριν κλείσει καν τα 20. Στην ηλικία των 34, εξελέγη στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου και λίγο αργότερα έγινε τακτικός καθηγητής φυσικής.

Το σημερινό Doodle απεικονίζει μία από τις σημαντικότερες από τις συνεισφορές του Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ στην κατανόηση των αστεριών και της εξέλιξής τους: Το όριο Chandrasekhar. Το όριο εξηγεί ότι αν η μάζα ενός αστεριού είναι ελαφρύτερη από 1,4 φορές εκείνη του ήλιου, τελικά καταρρέει σε ένα πυκνότερο στάδιο που ονομάζεται λευκός νάνος. Όταν είναι βαρύτερο από 1,4, ένας λευκός νάνος μπορεί να συνεχίσει να καταρρέει και να συμπυκνώνεται, εξελισσόμενος σε μαύρη τρύπα ή έκρηξη σουπερνόβα.

Σήμερα τιμούμε τον  φυσικό του οποίου οι θεωρίες προωθούν την σημερινή διαστημική έρευνα και τη σύγχρονη αστρονομία στις φιλόδοξες αποστολές και τους μεγάλους στόχους της.

Χρόνια πολλά, Chandra!

BINTEO για τη ζωή του Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ