Πώς είναι ένα συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα

Πώς είναι ένα συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα

Συντηρητικά κοστούμια, κόκκινα διακριτικά ταμπελάκια, ευγενικά χειροκροτήματα, τρίωρη ομιλία και πολύ τσάι

Η δύση έχει συνηθίσει τις εικόνες από τα συνέδρια των Ρεπουμπλικάνων ή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ – και γενικώς των πολιτικών κομμάτων - με ατμόσφαιρα που θυμίζει ροκ συναυλία, μπαλόνια να πέφτουν από την οροφή και τα πλήθη να επευφημούν.

Στην Ανατολή όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και ασφαλώς πιο… διακριτικά.

Το 19ο Συνέδριου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έκλεισε σήμερα τις εργασίες του στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, με την τρίωρη (!)ομιλία του Προέδρου και επικεφαλής του Κόμματος,  Σι Τζινπίνγκ.

Η είσοδος στη Μεγάλη Αίθουσα επέβαλε ελέγχους ασφαλείας όπως αυτούς που γίνονται στα αεροδρόμια, με μηχανήματα ακτίνων Χ και ανιχνευτές μετάλλων. Έξω από την Αίθουσα, δεν επιτρεπόταν η κατανάλωση ποτού και φαγητού. Οι δημοσιογράφοι, πολλοί εκ των οποίων είχαν σχηματίσει ουρές στη βροχή από τα ξημερώματα, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα κινητό τηλέφωνο.

Οι περισσότεροι σύνεδροι φορούσαν συντηρητικά κοστούμια, αυτοί από τις δεκάδες εθνικές μειονότητες της Κίνας έπρεπε, όπως πάντα, να φορούν παραδοσιακά κοστούμια, ενώ οι στρατιωτικοί, όπως και οι αστυνομικοί, φορούσαν τις αψεγάδιαστες στολές τους.

Όλοι γύριζαν συγχρονισμένα τις σελίδες της ομιλίας και χειροκροτούσαν ευγενικά την κατάλληλη στιγμή.

Για όσους ήθελαν ένα αναψυκτικό, σερβιτόροι με στολές περίμεναν να σερβίρουν τσάι και ζεστό νερό στα χάρτινα κυπελάκια των συμμετεχόντων.

Στη σκηνή, όπου βρισκόταν η πανίσχυρη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και πρώην ηγέτες, σερβιτόροι πήγαιναν συγχρονισμένα να σερβίρουν ζεστό νερό στα πορσελάνινα φλιτζάνια.

Μέσα σε τρεισήμισι ώρες, ο Σι παρουσίασε το όραμα για μια ισχυρή και σίγουρη Κίνα για τις επόμενες δεκαετίες. Η ομιλία του θα μελετηθεί στενά από μέλη του κόμματος σε όλη τη χώρα τους επόμενους μήνες και θα λειτουργήσει ως πρότυπο για το περιεχόμενο και τη γλώσσα της.

Η ομιλία μεταδόθηκε απευθείας και εικόνες από ομάδες ανθρώπων που την παρακολουθούσαν κυκλοφόρησαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – γιατροί σε ένα νοσοκομείο, Θιβετιανοί μοναχοί, φυλακισμένοι σε κέντρο κράτησης, ακόμα και παιδιά σε παιδικό σταθμό. Σε μια ανάρτηση φαίνεται μια γάτα που κάθεται μπροστά από μια τηλεόραση ενώ εκείνη τη στιγμή μεταδίδεται η ομιλία.

Τα αντίγραφα της ομιλίας του Σι για τους ξένους δημοσιογράφους ήταν διαθέσιμα σε 12 γλώσσες, μεταξύ των οποίων η λαοτινή και η πορτογαλική, από οκτώ γλώσσες πριν από πέντε χρόνια. Η κινεζική εκδοχή είχε 68 σελίδες.

Οι εικόνες του ακριβοθώρητου 91χρονου πρώην προέδρου Τζιανγκ Ζεμίν να κοιτά το κείμενο της ομιλίας με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού κυκλοφόρησαν σε όλο το διαδίκτυο.

Αργότερα, κάποιοι ανακάλυψαν ότι ο μεγεθυντικός φακός είναι γερμανικής κατασκευής, ενώ ανέβασαν ακόμα και διαφήμιση για το προϊόν αυτό στην πλατφόρμα Taobao, με τιμή 1.598 γιουάν ή περίπου 240 δολαρίων.