Αμοιβή 20.000 ευρώ από τον Ασάνζ για την υπόθεση δολοφονίας της Γκαλιζία

Αμοιβή 20.000 ευρώ από τον Ασάνζ για την υπόθεση δολοφονίας της Γκαλιζία

Καταδίκη της μαφιόζικης εκτέλεσης της Μαλτέζας δημοσιογράφου κατά τις διαφθοράς από την ΕΕ

Το Politico την είχε συμπεριλάβει πρόσφατα στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».

Μητέρα τριών γιών, η Μαλτέζα δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία πλήρωσε με την ζωή της τις αποκαλύψεις που είχε κάνει εις βάρος της κυβέρνησης της χώρας της την οποία είχε κατηγορήσει για διαφθορά - ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται εμπλέκεται η σύζυγος του Μαλτέζου πρωθυπουργού Μουσκάτ, μια παναμαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία και η κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν - συμβάλλοντας έτσι στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στα 53 της χρόνια, σκοτώθηκε χθες από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της. Μισή ώρα πριν ανατιναχθεί το αυτοκίνητό της, η δημοσιογράφος έγραψε στο μπλογκ της: "Υπάρχουν απατεώνες όπου και αν κοιτάξετε σήμερα. Η κατάσταση είναι απελπιστική".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η Καρουάνα Γκαλιζία είχε καταγγείλει στην αστυνομία πριν από 15 μέρες ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της.

Μαφιόζικη δολοφονία αντικαθεστωτικής μπλόγκερ με πολιτική επιρροή

Ο Μοσυκάτ χαρακτήρισε "βάρβαρη επίθεση" την δολοφονία λέγοντας ότι ζήτησε από την αστυνομία να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών προκειμένου να αποκαλυφθούν οι δράστες και ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι πράκτορες του FBI κατευθύνονται στη Μάλτα για να βοηθήσουν στις έρευνες των μαλτέζικων αρχών.

Η πρόεδρος της Μάλτας Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μέσω Twitter, πρόσφερε αμοιβή 20.000 ευρώ σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της δολοφονίας - η Γκαλιζία συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Panama Papers.

«Εξοργίστηκα που πληροφορήθηκα ότι η Μαλτέζα ερευνητική δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε σήμερα το μεσημέρι κοντά στο σπίτι της από την έκρηξη του αυτοκινήτου της. Προσφέρω αμοιβή 20.000 ευρώ για τυχόν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δολοφόνων της», έγραψε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε την επίθεση με τον πιο ισχυρό τρόπο, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία της Γκαλιζία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ερευνά, να κάνει άβολες ερωτήσεις και αποτελεσματικά ρεπορτάζ βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και πρέπει να είναι εγγυημένο σε όλους τους καιρούς. Ευελπιστούμε τώρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να διορθωθεί αυτό το κακό», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.