Μαφιόζικη δολοφονία αντικαθεστωτικής μπλόγκερ με πολιτική επιρροή

Μαφιόζικη δολοφονία αντικαθεστωτικής μπλόγκερ με πολιτική επιρροή

Η Μαλτέζα Ντάφνι Γκαλιζία σκοτώθηκε όταν ανατινάχθηκε το αυτοκίνητό της

Μια Μαλτέζα μπλόγκερ, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά και συνέβαλε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, σκοτώθηκε σήμερα από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μουσκάτ, το στενό περιβάλλον του οποίου είχε κατηγορηθεί από την Καρουάνα Γκαλιζία, κατήγγειλε τη "βάρβαρη" δολοφονία και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

"Αυτό που συνέβη σήμερα είναι απαράδεκτο σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα είναι μια μάυρη ημέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης" είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους Μαλτέζους να παραμείνουν ενωμένοι.

Γύρω στις 15.00 σήμερα, τοπική ώρα, σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Καρουάνα Γκαλιζία. Το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και εκτινάχθηκε σε ένα γειτονικό χωράφι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 53χρονη γυναίκα.

Η Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί ως χρονογράφος σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως γνωστότερη για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα του Μουσκάτ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού. Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία.

Την περασμένη άνοιξη το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις "28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη", γράφοντας για αυτήν ότι είναι "ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα".