Πόλεμος Κούρδων – Βαγδάτης στο Κιρκούκ μετά το δημοψήφισμα

Πόλεμος Κούρδων – Βαγδάτης στο Κιρκούκ μετά το δημοψήφισμα

Στρατιωτικές μάχες για τα πετρέλαια της πόλης - Οι πεσμεργκά δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα»

Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε στρατεύματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ  και τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά  του αυτόνομου Κουρδιστάν διεξάγονται τις τελευταίες ώρες περιφερειακά της πόλης  του Κιρκούκ – πλούσια σε πετρέλαια - την οποία διεκδικούν η Βαγδάτη και η Αρμπίλ.

Μετά τις προειδοποιήσεις του Ιράκ και την άρνηση  της κουρδικής ηγεσίας να αρνηθεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, η Βαγδάτη αρχικά επέβαλλε οικονομικά και νομικά μέτρα σε βάρος της Αρμπίλ (της πρωτεύουσας του αυτόνομου Κουρδιστάν) και στη συνέχεια προωθήθηκε στρατιωτικά για την κατάληψη του Κιρκούκ, που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Οι ιρακινές δυνάμεις προωθήθηκαν τη χθεσινή νύκτα και ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει οδικές αρτηρίες και υποδομές από τους πεσμεργκά.

Το Κουρδιστάν, που αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία του, θα υποστεί βαρύ πλήγμα αν χάσει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, από τις οποίες προέρχεται το 40% των εξαγωγών πετρελαίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την προώθησή της στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη.

Σε ανακοίνωσή τους οι πεσμεργκά κατηγόρησαν επίσης μία παράταξη ενός από τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα των Κούρδων του Ιράκ για «προδοσία» επειδή συνέδραμε τη Βαγδάτη στην προώθησή της.

Στο μεταξύ, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ και τις κουρδικές αρχές να «αποφύγουν μια κλιμάκωση», την ώρα που φονικές συγκρούσεις σημειώνονται στην πετρελαϊκή επαρχία Κιρκούκ, όπου η Βαγδάτη εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση.

«Εξακολουθούμε να παρακινούμε σε διάλογο ανάμεσα στις ιρακινές και τις κουρδικές αρχές. Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη κατά του κοινού εχθρού μας, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός.