Ροχανί: Οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ εναντίον του Ιράν

Ροχανί: Οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ εναντίον του Ιράν

Η διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να ανακληθεί από μόνο μια χώρα, υποστηρίζει ο Ιρανός ηγέτης

Οι ΗΠΑ είναι «πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μετά την ομιλία που εκφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ιρανός πρόεδρος επισήμανε ότι η διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να ανακληθεί από μονάχα μια χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει, αποδοκιμάζοντας τον Τραμπ που την χαρακτήρισε ατίθασο κράτος, όπως μεταδίδουν το AFP και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ στέκονται ενάντια σε μια συμφωνία της διεθνούς κοινότητας και θα απομονωθούν.

Επιπλέον, ο Ιρανός ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, διαμήνυσε ότι στηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν κατά των τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι δηλώσεις (του Τραμπ) αποτελούν έναν ορμαθό ύβρεων και αβάσιμων κατηγοριών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν έχει διαβάσει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ο Ροχανί.

«Μπορεί ένας πρόεδρος από μόνος του να ακυρώσει μια πολυμερή και διεθνή συμφωνία; Προφανώς δεν γνωρίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ».

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί, δεν μπορούμε να προσθέσουμε ούτε ένα άρθρο ούτε μια υποσημείωση» διαβεβαίωσε ο Ιρανός ηγέτης και συμπλήρωσε ότι «όσο τα συμφέροντά μας το απαιτούν, εμείς θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και θα συνεργαζόμαστε με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ωστόσο εάν κάποια στιγμή τα συμφέροντά μας δεν ικανοποιούνται, εμείς δεν θα διστάσουμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο και θα αντιδράσουμε».