Έγινε το κρίσιμο βήμα για το ευρωπαϊκό FBI

Έγινε το κρίσιμο βήμα για το ευρωπαϊκό FBI

Είκοσι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμφώνησαν για τη σύσταση μίας πανευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής

Είκοσι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, συμφώνησαν σήμερα για τη σύσταση μίας πανευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής που θα ερευνά και θα παραπέμπει στα δικαστήρια υποθέσεις που αφορούν σε κακοδιαχείριση κοινοτικών πόρων ή απάτες μεγάλης κλίμακας με τον ΦΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Δημόσιου Εισαγγελέα (EPPO) θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο και θα αναλαμβάνει διασυνοριακές υποθέσεις που συχνά οι εισαγγελείς μεμονωμένων χωρών δυσκολεύονται να εξακριβώσουν. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα καταστεί εφικτή η λειτουργία του μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το EPPO θα πρέπει επίσης να αναλαμβάνει υποθέσεις διασυνοριακής τρομοκρατίας.

«Αυτό το γραφείο είναι στα σκαριά εδώ και 20 χρόνια, και μολονότι δεν είναι ακόμα ένα ευρωπαϊκό FBI, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια για τη συμφωνία των 20 χωρών της ΕΕ.

Η δικαιοδοσία του Ευρωπαίου εισαγγελέα θα περιορίζεται αρχικά στα 20 κράτη-μέλη που υπέγραψαν τη συμφωνία, όμως σε απόμενο στάδιο θα μπορούν να ενταχθούν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι χώρες που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία είναι η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Δανία και η Βρετανία.