Παγωμένη κρατά τη Σένγκεν γιατί φοβάται τρομοκρατικό η Γερμανία

Παγωμένη κρατά τη Σένγκεν γιατί φοβάται τρομοκρατικό η Γερμανία

Διατηρεί τους ελέγχους στα σύνορα της μέχρι και το Μάιο του 2018

Παγωμένη θα παραμείνει η συνθήκη Σένγκεν στη Γερμανία για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμη αφού το Βερολίνο αποφάσισε να παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορα, αιτιολογώντας την απόφαση επικαλούμενη φόβο για τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και τη μάχη κατά «της παράνομης μετανάστευσης».

Η κατάσταση ασφαλείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, «επλήγησαν από δραματικές τρομοκρατικές επιθέσεις», παραμένει «τεταμένη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, καθώς οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα επρόκειτο να λάβουν τέλος στις 11 Νοεμβρίου.

Ακόμη, ο υπουργός έκανε λόγο για «ελλείψεις» που παρατηρήθηκαν «στο επίπεδο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» καθώς και για «σημαντική παράνομη μετανάστευση» στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν προκειμένου να δικαιολογήσει την παράταση «πέρα από τις 11 Νοεμβρίου» και για έξι μήνες, των ελέγχων στα σύνορα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα σύνορα με την Αυστρία και στις αεροπορικές συνδέσεις από την Ελλάδα, χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή προσφύγων.

Η απόφαση ελήφθη «σε στενή συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας», σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, επανέφεραν, εκτάκτως, τους ελέγχους ταυτότητας στα σύνορά τους το 2015, αντιδρώντας στη μαζική εισροή προσφύγων, που προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο κυριότερος προορισμός αυτών των αιτούντων άσυλο ήταν η Γερμανία η οποία, με την ώθηση του καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι θα θέσει τέρμα τον Νοέμβριο στις παραβάσεις του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, με το επιχείρημα ότι η μεταναστευτική πίεση έχει μειωθεί.

Στη συνέχεια όμως πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, ζήτησαν μια χαλάρωση των κανόνων για την επαναφορά των ελέγχων προβάλλοντας τις απειλές για την ασφάλεια και με τον φόβο μιας νέας προσφυγικής κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι μετανάστες από την Αφρική φθάνουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι Βρυξέλλες πρότειναν την τροποποίηση των κανόνων αυτών, δίνοντας τη δυνατότητα επαναφοράς τους για μια περίοδο που μπορεί να φθάνει τα τρία έτη, προκειμένου να «προσαρμοστεί σε «νέες απειλές» όπως η τρομοκρατία.