Πέντε μέρες διορία στην Καταλονία για να επιβεβαιώσει την απόσχιση

Πέντε μέρες διορία στην Καταλονία για να επιβεβαιώσει την απόσχιση

Ξεκάθαρη απάντηση ζητά ο Ραχόι, πριν προχωρήσει στην άρση του καθεστώτος αυτονομίας της επαρχίας

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν να επιβεβαιώσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας, ανέφερε σήμερα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Αν ο Πουτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει». Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαρίανο Ραχόι απέρριψε σήμερα πολυάριθμες προτάσεις διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλωνίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός και  κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλονίας να αποσαφηνίσει εάν πράγματι έχει κηρυχθεί ανεξαρτησία ή όχι διευκρινίζοντας ότι από την απάντηση εξαρτάται η ενεργοποίηση ή μη του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος,  που ορίζει τα περί της προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας.

Εχθές, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, κατά την ομιλία του στο καταλανικό κοινοβούλιο, έδωσε αναστολή μερικών εβδομάδων στην εφαρμογή της απόφασης του δημοψηφίσματος για απόσχιση, προκειμένου να δοθεί χρόνος για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν με τον Ραχόι να ξεκινήσει μια διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας και μετά το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Σάντσεθ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τα συνταγματικά μέτρα που ενδέχεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση αν ο Πουτζντεμόν δεν απαντήσει ή αν δηλώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία.