Υπέγραψε την ανεξαρτησία αλλά με… αναστολή η Καταλονία

Υπέγραψε την ανεξαρτησία αλλά με… αναστολή η Καταλονία

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση, υπογραμμίζει ο ηγέτης της περιφέρειας

Αναστολή μερικών εβδομάδων στην εφαρμογή της απόφασης του δημοψηφίσματος για απόσχιση από την Ισπανία έδωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, κατά την πολυαναμενόμενη σημερινή ομιλία του στο καταλανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να δοθεί χρόνος για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Νωρίτερα, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση, μιλώντας για τις «πολιτικές συνέπειες» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. «Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις», είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

Υπέγραψαν την ανεξαρτησία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν αργότερα το βράδυ της Τρίτης ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Απορρίπτει την έμμεση ανεξαρτησία η Μαδρίτη

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι "μη αποδεκτή", όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.
"Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή" είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.