Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο της βίζας Τουρκίας και ΗΠΑ

Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο της βίζας Τουρκίας και ΗΠΑ

Έχει ανασταλεί η έκδοση θεωρήσεων εισόδου και από τις δυο πλευρές – Νέα σύλληψη Αμερικανού στην Τουρκία

Στην τελευταία «πράξη» του θρίλερ μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και τον διπλωματικό πόλεμο για την έκδοση βίζας, ακόμη ένα ένταλμα σύλληψης εργαζόμενου στο προξενείο των ΗΠΑ στην Τουρκία εκδόθηκε. Ήδη έχουν συλληφθεί η σύζυγος και το παιδί του διπλωματικού υπαλλήλου και ανακρίνονται ενώ ο ίδιος καταζητείται. Οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν άμεσα κάποιο σχόλιο για την είδηση αυτή που μετάδωσε το τουρκικό NTV. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν έχει πληροφορίες για έκδοση νέου εντάλματος.

Η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και ΗΠΑ χτύπησε κόκκινο. Χθες Κυριακή η αμερικανική αποστολή στην Τουρκία και η τουρκική αποστολή στην Ουάσινγκτον έπαψαν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK. Η Άγκυρα ασκεί πιέσεις, μάταια μέχρι σήμερα, στην Ουάσινγκτον για να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πάνω από 240 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν έχει καταδικάσει την απόπειρα επιβολής στρατιωτικής χούντας και αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ακολουθεί τη διπλωματική κόντρα της Τουρκίας με την ΕΕ. Ωστόσο, η απάντηση της ΕΕ ήταν πολύ «χλιαρή» σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ του Ντ. Τραμπ.

Η Τουρκία εδώ και καιρό έχει αυξήσει πολύ τους τόνους απέναντι στην ΕΕ, εκβιάζοντας με τη συμφωνία για το προσφυγικό. Οι απαιτήσεις για «γκάζια» στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έχουν πέσει στο κενό. Επιπλέον, στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σημαντική μερίδα «αντιδυτικών».

Αν όμως η ΕΕ δεν έδωσε πολύ ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, οι ΗΠΑ του Τραμπ δεν ήταν αναμενόμενο να τηρήσουν την ίδια στάση.

Εδώ και ένα χρόνο, η Άγκυρα κρατά έναν 48χρονο Πρεσβυτεριανό πάστορα, τον Άντριου Μπράνσον, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει πει ότι θα ανταλλάξει τον Μπράνσον με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία αλλά και το Ιράν (συμφωνία για την προμήθεια από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων S-400 και επίσκεψη Ερντογάν στην Τεχεράνη), δεν ευχαριστούν καθόλου τις ΗΠΑ. Ενώ παραμένουν οι διαφωνίες Ουάσινγκτον και Άγκυρας για την αντιμετώπιση των Κούρδων.