Πέθανε ο λαοφιλής δήμαρχος που αψήφησε τον Πούτιν

Πέθανε ο λαοφιλής δήμαρχος που αψήφησε τον Πούτιν

O Έμπερχαρντ Φαν ντερ Λάαν είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 62 ετών, ο δημοφιλής δήμαρχος του Άμστερνταμ Έμπερχαρντ Φαν ντερ Λάαν, ο οποίος έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Φαν ντερ Λάαν είχε ανακοινώσει στους πολίτες του Άμστερνταμ ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας τότε ότι οι εκτιμήσεις των γιατρών δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Πριν από τρεις εβδομάδες αποσύρθηκε από τα δημόσια πράγματα, και χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του για να τον επευφημήσουν και να τον εμψυχώσουν.

Ο 62χρονος πρώην δικηγόρος είχε υπηρετήσει για μικρό χρονικό διάστημα σε υπουργικό πόστο, προτού το 2010 εκλεγεί δήμαρχος του Άμστερνταμ, ένα αξίωμα που διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν γνωστός ως ένας αποτελεσματικός, πραγματιστής και συχνά μαχητικός δήμαρχος, με αίσθηση του χιούμορ.

Όταν το 2011 διαδηλωτές του κινήματος Occupy κατασκήνωσαν μπροστά από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, διαμαρτυρόμενοι για τις οικονομικές ανισότητες, ο Φαν ντερ Λάαν τους επισκεπτόταν συχνά και συζητούσε μαζί τους, ενώ δεν τους απαγόρευσε την παραμονή εκεί, μέχρι που μετά από λίγους μήνες απομακρύνθηκαν με δικαστική απόφαση.

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη στιγμή της πολιτικής του καριέρας ήρθε το 2013, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το Άμστερνταμ, όμως ο Φαν ντερ Λάαν υποστήριξε πως ήταν «πολύ απασχολημένος» για να τον συναντήσει, ενώ διέταξε να κυματίζει μία σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στο κτίριο του δημαρχείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της Ρωσίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

Ο Φαν ντερ Λάαν είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει συνολικά πέντε παιδιά.