Η καταστροφική ομιλία της Μέι και το σχέδιο για την ανατροπή της

Η καταστροφική ομιλία της Μέι και το σχέδιο για την ανατροπή της

Οι εσωκομματικές διαφωνίες για το μέλλον της βρετανής πρωθυπουργού ήρθαν στο προσκήνιο μετά την επεισοδιακή ομιλία της στο συνέδριο των Συντηρητικών

Σε μια από τις πιο παράδοξες πολιτικές ομιλίες που μπορεί κανείς να θυμηθεί στη Βρετανία, ο λόγος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι την Τετάρτη - στο ετήσιο συνέδριό των Συντηρητικών - καταστράφηκε από κρίσεις βήχα, έναν κωμικό που της επέδωσε έγγραφο απόλυσης και τα γράμματα που έπεφταν από τα συνθήματα στο σκηνικό που υπήρχε πίσω της - ωστόσο,  οι επικρίσεις στο κόμμα της ήταν περιορισμένες και ανώνυμες και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο στοιχίστηκε πίσω της με εξαίρεση τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παρέμεινε κατηφής και την χειροκρότησε χλιαρά μετά από προτροπές συναδέλφων του.

Σήμερα όμως, οι διαφωνίες για το μέλλον της βρετανής πρωθυπουργού ήρθαν στο προσκήνιο, όταν ένας πρώην πρόεδρος του κόμματος δήλωσε πως 30 βουλευτές των Συντηρητικών υποστηρίζουν σχέδιο για την ανατροπή της.

Το κύρος της Μέι είχε ήδη δεχθεί πλήγμα από την απόφασή της να προκηρύξει τον Ιούνιο πρόωρες εκλογές, στις οποίες το κόμμα της έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος από το 2012 έως το 2015, Γκραντ Σαπς, υποστήριξε πως η ηγεσία της Μέι θα πρέπει τώρα να αμφισβητηθεί και πως έως 30 συντηρητικοί βουλευτές υποστηρίζουν την αποπομπή της Μέι, μεταξύ των οποίων πέντε πρώην υπουργοί.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές για την ηγεσία», δήλωσε ο Σαπς στο Radio 5 του BBC. Μετά τις αποτυχημένες εκλογές που έκανε, την αποτυχία της να ενώσει το υπουργικό συμβούλιο και ένα κακό κομματικό συνέδριο, «τα πράγματα είναι προφανή», δήλωσε.

Για να υπάρξει επίσημη αμφισβήτηση της ηγεσίας, 48 συντηρητικοί βουλευτές πρέπει να απευθύνουν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 του κόμματος.

Ο Σαπς δήλωσε πως αυτοί που επιδιώκουν να ανατρέψουν την Μέι δεν έχουν κάποιον υποψήφιο που επιθυμούν να την αντικαταστήσει, πρόσθεσε όμως πως η ομάδα περιλαμβάνει υποστηρικτές και αντιπάλους του Brexit.

Η επιβίωσή της εξαρτιόταν μέχρι τώρα από την απουσία προφανούς διαδόχου που θα μπορούσε να ενώσει το διαιρεμένο γύρω από το Brexit κόμμα και από τον φόβο μιας εκλογικής αναμέτρησης που πολλοί Συντηρητικοί πιστεύουν ότι θα έφερνε στην εξουσία τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, ανέφερε πως η προσπάθεια για την ανατροπή της Μέι υποβόσκει μετά την ομιλία της, όμως οι αντάρτες βουλευτές δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει τους αριθμούς που χρειάζονται για να την εκδιώξουν.

Εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.