Οι Ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν το προπύργιο του ISIS

Οι Ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν το προπύργιο του ISIS

Η Χαουίτζα βρίσκεται 230 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέλαβαν το κέντρο της πόλης Χαουίτζα, ένα από τα δύο τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ενώ πρόσθεσαν ότι «συνεχίζουν την προέλασή τους» προκειμένου να απελευθερώσουν και τα περίχωρά της.

Οι μονάδες του στρατού και της αστυνομίας και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της Χασντ αλ Σάαμπι που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Χαουίτζα «απελευθέρωσαν το κέντρο στο σύνολό του και συνεχίζουν την προέλασή τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του στρατηγού Αμίρ Γιαράλα, που είναι υπεύθυνος της επιχείρησης.

Η μάχη για την ανακατάληψη της Χαουίτζα ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη σε ένα άλλο μέτωπο, στη δυτική έρημο στα σύνορα με τη Συρία.

Σε αυτή την περιοχή κατά μήκος της μεθορίου μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχο τους μόνο δύο πόλεις: τη Ράουα και την αλ Κάιμ, που συνορεύει με την επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ. Στις 19 Σεπτεμβρίου οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση για την ανακατάληψή τους.

Η Χαουίτζα, μια πόλη που βρίσκεται 230 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, έχει περισσότερους από 70.000 κατοίκους, κυρίως σουνίτες, οι οποίοι ήταν παγιδευμένοι από το ΙΚ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.