Η Μέρκελ πρότεινε επίσημα στο Σόιμπλε την προεδρία της Βουλής

Η Μέρκελ πρότεινε επίσημα στο Σόιμπλε την προεδρία της Βουλής

Διαρροή από την Bild και πηγή στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ

Πρόταση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να γίνει Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου υπέβαλε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την BILD, η κ. Μέρκελ παρακάλεσε τον κ. Σόιμπλε να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, η οποία, λόγω της εισόδου της AfD, θα έχει μεγαλύτερη σημασία απ' ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σόιμπλε «έχει ήδη δείξει σημάδια προθυμίας» προς την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία. Ωστόσο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, επιβεβαίωσε με δήλωσή του ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και να γίνει επικεφαλής της Bundestag.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για τη θέση», δήλωσε ο Κάουντερ.

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του φιλελεύθερου FDP, που προαλείφεται για κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών, τόνισε πως η ΚΟ του κόμματος θα στηρίξει τον Σόιμπλε για πρόεδρο της Bundestag.

Σημειώνεται ότι η θέση του προέδρου της Bundestag θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι συνεδριάσεις της προβλέπονται θυελλώδεις λόγω της παρουσίας του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD).

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ασφαλώς ένας καλός πρόεδρος της Βουλής (Bundestag)» ανέφερε ο αντιπροέδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο. «Βέβαια ποιον θα προτείνει το αποφασίζει αποκλειστικά η ίδια η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)» πρόσθεσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο κ. Κουμπίτσκι θα είναι υποψήφιος του FDP για διάφορα υπουργεία στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους και ένα από αυτά είναι και το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι.

Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Λάμερτ, παρά την πανθομολογούμενη επιτυχημένη θητεία του, δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.