Μαζική συμμετοχή στο ιστορικό δημοψήφισμα του Κουρδιστάν

Μαζική συμμετοχή στο ιστορικό δημοψήφισμα του Κουρδιστάν

Απειλές πολέμου από τον Ερντογάν - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κιρκούκ

Μαζικά στις κάλπες συνέρευσαν σήμερα οι Κούρδοι της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Ιράκ, που ψήφιζαν σήμερα υπέρ της ανεξαρτησίας τους, παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις απειλές πολέμου από την Τουρκία.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ανήλθε σε 78%, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw TV, επικαλούμενο την ανώτερη εκλογική επιτροπή.

Οι ψηφοφόροι καλούνταν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο μοναδικό ερώτημα που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο στα κουρδικά, τα τούρκικα, τα αραβικά και τα ασσυριακά: «Επιθυμείτε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές εκτός αυτής να γίνουν ένα ανεξάρτητο κράτος;»

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Τουρκία διέκοψε την εκπομπή του κουρδικού τηλεοπτικού δίκτυο Rudaw στα εδάφη της. Αξιωματούχος της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το Rudaw αφαιρέθηκε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών, χωρίς το κανάλι να είχε λάβει κάποια ειδοποίηση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, συμπεριέλαβε και το Κιρκούκ στο δημοψήφισμα, μία μια κίνηση που έγινε αντιληπτή από την αραβική κοινότητα και την κοινότητα των Τουρκμένων ως μέσο εδραίωση του ελέγχου των Κούρδων στην πόλη.

Ως απάντηση, το κυβερνείο του Κιρκούκ επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη εν μέσω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το ιρακινό κοινοβούλιο απαίτησε να σταλεί στρατός στις διαφιλονικούμενες ζώνες, τον έλεγχο των οποίων πήραν οι κουρδικές δυνάμεις μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, απείλησε ανοιχτά με πόλεμο τον Μπαρζανί και δήλωσε  πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν: «Ήδη έχει αποκλειστεί η είσοδος προς το Ιράκ. Τα σύνορα θα κλείσουν τελείως. Εντός μιάς εβδομάδας θα λάβουμε και άλλα μέτρα. Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της.»