Δεύτερο κόμμα στην Ανατολική Γερμανία, πρώτο στη Σαξωνία οι Ακροδεξιοί

Δεύτερο κόμμα στην Ανατολική Γερμανία, πρώτο στη Σαξωνία οι Ακροδεξιοί

Εξοργισμένοι οι ψηφοφόροι για το μεταναστευτικό

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έπρεπε να το υποψιαστεί: Επί βδομάδες υπέμενε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα, όποτε έκανε προεκλογικές εμφανίσεις στην Ανατολική Γερμανία, από όπου και κατάγεται! Το AfD μάλιστα κατέκτησε με άνεση τη δεύτερη θέση στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Χθες, ήταν οι ψηφοφόροι, προφανώς εξοργισμένοι για την απόφασή της να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα το 2015, αυτοί που συνέβαλαν προκειμένου οι συντηρητικοί να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους μετά το 1949 και να μπει ένα ακροδεξιό κόμμα στην Μπούντεσταγκ, για πρώτη φορά μετά το 1945.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), συγκέντρωσε το 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν άλλοτε τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο ( περίπου 13%). Το AfD τα πήγε εξαιρετικά καλά μεταξύ των νεαρών Ανατολικογερμανών ψηφοφόρων, καθώς το 26% από αυτούς το ψήφισαν.

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6% -ποσοστό πολύ κατώτερο του εθνικού (περίπου 33%)- ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, είχε καταλάβει το 38,5%.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο AfD υπάρχει διχογνωμία»

Την απόφασή της να μην συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μία από τις... σταρ του κόμματος, η Frauke Petry, κάνοντας λόγο για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» στο κόμμα της.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε από κοινού με τον συμπρόεδρό του κόμματος, η Petry η οποία εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου η AfD αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, στο εσωτερικό της AfD υπάρχει διχογνωμία σε ό,τι αφορά την ουσία».