Ποια είναι η Asima Chatterjee

Ποια είναι η Asima Chatterjee

Η Google της αφιερώνει το σημερινό Doodle

Μια μεγάλη γυναίκα επιστήμονα της οργανικής χημείας τιμά το σημερινό doodle Google για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Όταν η μεγάλη Ινδή χημικός Asima Chatterjee (Άσιμα Τσάτερτζι)  μεγάλωνε στην Καλκούτα κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ήταν σχεδόν ανήκουστο για μια γυναίκα να σπουδάσει χημεία. Θα πρέπει να προκάλεσε μεγάλη έκπληξη εκείνα τα χρόνια όταν η Chatterjee όχι μόνο ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στην οργανική χημεία, αλλά συνέχισε και για διδακτορικό επάνω στην επιστήμη που επέλεξε. Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ινδία που πέτυχε κάτι ανάλογο.

Σήμερα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Asima Chatterjee (23 Σεπτεμβρίου 1917) στην Βεγγάλη, η Google της αφιερώνει το τιμητικό Doodle. Η ηρωϊκή αυτή γυναίκα προσπάθησε και έφερε μια αληθινή επανάσταση στην ιατρική με την συνεχή της έρευνα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά της στην επιστήμη καθώς σπούδασε κυρίως τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών.

Η Άσιμα Τσάτερτζι, στην οποία η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της (23 Σεπτεμβρίου 1917) στην Βεγγάλη (αργότερα μετακόμισε στην Καλκούτα), προσπάθησε να φέρει πρωτοποριακές εξελίξεις στην ιατρική με την έρευνά της. Σπούδασε κυρίως επάνω στις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, ειδικότερα εκείνων που φυτρώνουν στην πατρίδα της, την Ινδία.

 Η Asima Chatterjee και η vinca

Με την έρευνά της, η Asima Chatterjee συνέβαλε στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία της επιληψίας και της ελονοσίας. Το έργο, ωστόσο, που τη ανέδειξε ήταν η έρευνα των αλκαλοειδών της Vinca (βίγκας). Τα αλκαλοειδή της βίγκας, που προέρχονται από το φυτό Μυρτιά Μαδαγασκάρης, χρησιμοποιούνται σήμερα σε χημειοθεραπείες, επειδή βοηθούν να επιβραδύνουν ή να καθυστερήσουν καρκινικά κύτταρα από τον πολλαπλασιασμό.

Οι επίπονες μελέτες της δρ Chatterjee καθώς και τα επιτεύγματά της αναγνωρίστηκαν από μεγάλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ενώ το έργο της ανέδειξε και η ινδική κυβέρνηση, απονέμοντας κορυφαία βραβεία στην λαμπρή επιστήμονα, όπως είναι το Padma Bhushan.

Βίντεο για τις μεγάλες Ινδές της επιστήμης και την Asima Chatterjee