Με βόμβα υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό απειλεί η Β. Κορέα

Με βόμβα υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό απειλεί η Β. Κορέα

Κλιμακώνεται η ανταλλαγή προσβολών και απειλών μεταξύ Κιμ Γιουνγκ Ουν και Τραμπ

Ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν «θα δοκιμαστεί όπως ποτέ μέχρι τώρα», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δύο ηγέτες συνεχίζουν να ανταλλάσσουν προσβολές και η Πιονγκγιάνγκ απειλεί να προχωρήσει στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, ο οποίος είναι προφανώς ένας παράφρων που δεν τον νοιάζει να κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί ή να τον σκοτώνει, θα δοκιμαστεί όπως ποτέ μέχρι τώρα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, μια ημέρα αφού ανακοίνωσε πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Λίγες ώρες νωρίτερα – και μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις και τις δηλώσεις του Τραμπ ότι θα καταστρέψει την απομονωμένη χώρα - η Βόρεια Κορέα ανακοινώσε ότι ενδέχεται να προχωρήσει στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε να κάνει τον «ψυχικά ανισόρροπο» Τραμπ να πληρώσει ακριβά τις απειλές του.

«Θα δαμάσω σίγουρα και οριστικά τον ψυχικά ανισόρροπο αμερικανό ξεμωραμένο με φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στο διάγγελμά του.

Ο Κιμ δεν διευκρίνισε το είδος της δράσης που θα αναλάβει εναντίον των ΗΠΑ ή του Τραμπ, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του Κιμ, Ρι Γιονγκ Χο, δήλωσε σε τηλεοπτικά σχόλιά του πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια πρωτοφανούς κλίμακας δοκιμή βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η κλιμάκωση των δηλώσεων σημειώθηκε παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους ηγέτες να ανταποκριθούν στο ύψος των ευθυνών τους ώστε να μην «υπνοβατήσουμε» προς έναν πόλεμο.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει ποτέ υποστεί ατομική επίθεση, χαρακτήρισε την απειλή «εντελώς απαράδεκτη» ενώ η Νότια Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.