Μετράνε από την αρχή το Έβερεστ να δουν αν κόντυνε

Μετράνε από την αρχή το Έβερεστ να δουν αν κόντυνε

Ερίζουν οι... πρωτιές για το ποιο είναι τελικά το πιο ψηλό βουνό του κόσμου

Από την αρχή θα μετρήσουν οι αρχές του Νεπάλ το όρος Έβερεστ για να δουν ποιο είναι τελικά το πραγματικό ύψος του βουνού και αν τυχόν η ψηλότερη (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) κορυφή του κόσμου... κόντυνε.

Το Νεπάλ βρίσκεται αντιμέτωπο με άλλες χώρες για το ποια είναι τελικά η ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Να σημειωθεί ότι το κράτος του Νεπάλ δεν έχει μετρήσει ποτέ το ύψος του Έβερεστ και τα επίσημα δεδομένα, που θέλουν το Έβερεστ να έχει ύψος 8.848 μέτρα, προέρχονται από μέτρηση του 1954 που έγινε από την Ινδία.

Το Νεπάλ, όπου βρίσκεται η οροσειρά των Ιμαλαΐων στην οποία περιλαμβάνονται το Έβερεστ και τα μισά από τα 14 πιο ψηλά βουνά του κόσμου, δεν έχει μετρήσει ποτέ το ύψος της κορυφής.

Μετά τον ισχυρότατο σεισμό 7, 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον Απριλίο του 2015, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το Έβερεστ έχασε ύψος.

Πολλοί Δυτικοί ορειβάτες χρησιμοποιούν τη μέτρηση του 1999 από την Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία και του Μουσείου Επιστημών της Βοστόνης, βάσει της οποίας η κορυφή του Έβερεστ υψώνεται στα 8.850 μέτρα.

Το Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας και το 2005 Κινέζοι ορειβάτες και ερευνητές εκτίμησαν το ύψος του στα 8.844 μέτρα.

Ο Γκάνες Πράντας Μπάτα, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ερευνών της κυβέρνησης του Νεπάλ, δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί μια αποστολή για να λύσει τη διαφωνία.
«Αναπτύσσουμε τώρα τη μεθοδολογία για τη μέτρηση, η οποία θα συζητηθεί με διεθνείς εμπειρογνώμονες και οι συμβουλές τους θα ενσωματωθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το έργο μας θα συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και θα είναι διεθνώς αποδεκτή», τόνισε ο Μπάτα.
«Αν οι καιρικές συνθήκες στο βουνό είναι καλές, θα ξεκινήσουμε τη δουλειά κατά την καλοκαιρινή ορειβατική περίοδο ή το φθινόπωρο του 2018», δήλωσε ο Άνιλ Μαρασίνι, ένας άλλος αξιωματούχος της ίδιας υπηρεσίας.