Φόβοι για πάνω από 100 νεκρούς σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Φόβοι για πάνω από 100 νεκρούς σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Τουλάχιστον επτά επιζήσαντες παρέμειναν επί τρεις ημέρες στη θάλασσα πριν φθάσει χθες βοήθεια.

Περισσότεροι από 100 μετανάστες είναι αγνοούμενοι - και πιθανότατα νεκροί - μετά το ναυάγιο του πλεούμενού τους στα ανοικτά της δυτικής Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, επικαλούμενος επιζήσαντες.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Αγιούμπ Κάσεμ, «τουλάχιστον επτά επιζήσαντες» παρέμειναν επί τρεις ημέρες στη θάλασσα πριν φθάσει χθες βοήθεια.

Επίσης, περίπου 30 επιζήσαντες επέπλευσαν επί πέντε μέρες στα απομεινάρια της λέμβου πριν ξεβραστούν στην ακτή της Ζουάρα, μιας πόλης στα ανατολικά της Λιβύης, περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο απόπλου τους,

Προς το παρόν, 8 μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί και περίπου 90 αγνοούνται.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι επιζήσαντες, το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν είχε αναχωρήσει πριν από μερικές μέρες από την Σαμπράτα στα δυτικά της Τρίπολης. η λέμβος μετέφερε 120 με 130 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, που προέρχονταν από διάφορες αφρικανικές χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, η λιβυκή ακτοφυλακή οδήγησε πίσω στην ακτή, από τη θάλασσα, περισσότερους από 3.000 μετανάστες ενώ περίπου 2.000 άλλοι αποβιβάσθηκαν στην Ιταλία, σύμφωνα μ' έναν απολογισμό από πολλές επίσημες πηγές κι ένα ιταλικό μέσο ενημέρωσης.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως η μεταναστευτική οδός ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, την πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα, δεν είναι συνεπώς εντελώς κλειστή παρά τη θεαματική μείωση της ροής των μεταναστών μεταξύ αυτών των δύο χωρών.

Η Ιταλία έχει καταγράψει 6.500 αφίξεις από τα μέσα Ιουλίου, δηλαδή μόλις το 15% του μέσου όρου που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο αυτή από το 2014 έως το 2016.