«Εκλογές» για τους Κούρδους της Συρίας πριν το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν

«Εκλογές» για τους Κούρδους της Συρίας πριν το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν

«Είμαστε μέρος της Συρίας και οι διεκδικήσεις μας δεν είναι ίδιες με αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν» λέει το κυριότερο κουρδικό κόμμα της Συρίας

Η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ κάλεσαν σήμερα για άλλη μία φορά τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία - που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου -  διευκρινίζοντας πως, αν δεν ματαιωθεί, θα εξετάσουν από κοινού αντίμετρα.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι της Συρίας προετοιμάζονται να οργανώσουν από αύριο Παρασκευή τις πρώτες τοπικές εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Δαμασκού και της Άγκυρας.

Οι Κούρδοι - που εκτιμάται ότι αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας και καταπιέζονται από την κυβέρνηση της Δαμασκού - εκμεταλλεύθηκαν τον πόλεμο στη χώρα για να αποκτήσουν μια ντε φάκτο αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν, στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ανίκητες στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, χάρη και στη βοήθεια των ΗΠΑ, οι κουρδικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν έδαφος ακόμη και από περιοχές που δεν είναι στην πλειονότητά τους κουρδικές.

Τον Μάρτιο του 2016 οι ημιαυτόνομες περιοχές ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας «ομόσπονδης επαρχίας», προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία αλλά και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις τοπικές εκλογές «ανέκδοτο».

Η ομόσπονδη αυτή επαρχία αποτελείται από τρία καντόνια: το Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, το Φούρατ μεταξύ του Χαλεπιού και της Ράκα και το Τζαζιρέ, που ανήκει στην επαρχία Χασακέ.

Στις αυριανές εκλογές θα επιλεγεί το αντίστοιχο μιας επιτροπής που θα διοικείται από τους «δημάρχους» και στις 3 Νοεμβρίου σε μια άλλη ψηφοφορία θα εκλεγούν τα μέλη των «δημοτικών συμβουλίων».

Τέλος στις 19 Ιανουαρίου 2018 θα εκλεγούν τα νομοθετικά συμβούλια κάθε καντονιού, καθώς και μια νομοθετική συνέλευση για το σύνολο της ομόσπονδης επαρχίας.

Οι Κούρδοι αρνούνται ότι επιθυμούν τον διαμελισμό της Συρίας. «Οι εκλογές αυτές θα ενισχύσουν το ομοσπονδιακό σύστημα», τόνισε ο Σάλεχ Μόσλεμ συμπρόεδρος του Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ενότητας, το κυριότερο κουρδικό κόμμα της Συρίας.

«Είμαστε μέρος της Συρίας και οι διεκδικήσεις μας δεν είναι ίδιες με αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν», πρόσθεσε.

«Στη Συρία γίνεται το πρώτο βήμα, στο Ιράκ ίσως να μοιάζει με το τελευταίο. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι η απόκτηση τοπικής και διεθνούς αναγνώρισης», εκτίμησε από την πλευρά του ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός σε θέματα Συρίας.

Αντίμετρα ετοιμάζουν Τουρκία, Ιράν και Ιράκ 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συνεδρίασαν χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και κατά τη συνεδρίασή τους επανέλαβαν την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα» στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Οι υπουργοί αποφάσισαν «να προτρέψουν την KRG (σ.σ.: τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν) να μην διεξαγάγει το δημοψήφισμα και συμφώνησαν να εξετάσουν συντονισμένα αντίμετρα, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή τους «στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Σχεδόν το σύνολο των χωρών, με εξαίρεση το Ισραήλ, έχουν ταχθεί κατά της ψηφοφορίας αυτής.

Το Ιράν και η Τουρκία, που αντιμετωπίζουν επίσης αποσχιστική δράση στα εδάφη τους, φοβούνται την επίδραση που θα έχει στις δικές τους κουρδικές μειονότητες.

«Το δημοψήφισμα υπάρχει κίνδυνος να διακυβεύσει τα κέρδη που έχει καταγάγει με αγώνα το Ιράκ εναντίον» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «να προκαλέσει νέες συγκρούσεις στην περιοχή», προστίθεται στην τουρκική ανακοίνωση.

Στη διάρκεια ομιλίας του την Τρίτη από το βήμα του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν: «Αν αγνοηθεί η σαφής και κατηγορηματική θέση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό, μπορεί να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία που θα στερούσε την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν από ευκαιρίες από τις οποίες έχει σήμερα όφελος», δήλωσε.

Η αντίθεση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός ενδεχόμενου κουρδικού κράτους, κυρίως επειδή το Ιρακινό Κουρδιστάν αντλεί τα κύρια έσοδά του από την εξαγωγή του πετρελαίου που γίνεται μέσω ενός πετρελαιαγωγού που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.