Ο Τραμπ αποφάσισε τι θα κάνει με το Ιράν αλλά δεν λέει τι

Ο Τραμπ αποφάσισε τι θα κάνει με το Ιράν αλλά δεν λέει τι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία για τα πυρηνικά «μία από τις χειρότερες έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι έχει λάβει την απόφασή του για το αν θα παραμείνει η χώρα στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, απέφυγε όμως ποια είναι αυτή.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Έχω αποφασίσει».

Αν ο Τραμπ δεν επικυρώσει στα μέσα Οκτωβρίου, ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή.

Πάντως, για να προλάβει μία ενδεχόμενη ανακοίνωση απόσυρσης των ΗΠΑ από την συμφωνία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα  ότι μια τετοια κίνηση θα ήταν «σφάλμα».

«Όσον αφορά εμένα πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία του 2015 διότι είναι μια καλή συμφωνία, που προβλέπει τον αυστηρό έλεγχο της κατάστασης» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θα ήταν σφάλμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς να έχουμε κάτι άλλο» τόνισε, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον ενημέρωσε σχετικά με την απόφασή του εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη συμφωνία.

Εχθές, κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία που συνάφθηκε με το Ιράν «μία από τις χειρότερες έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ», η οποία αποτελεί «όνειδος» για την χώρα του,

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες (...) και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος» τόνισε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «διεφθαρμένη δημοκρατία».