Η Κίνα παρεμβαίνει επιτέλους για την πυρηνική απειλή από Β. Κορέα

Η Κίνα παρεμβαίνει επιτέλους για την πυρηνική απειλή από Β. Κορέα

«Θα πιέσουμε για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι

Την απόφαση να δηλώσει ότι θα παρέμβει στην πυρηνική απειλή που έχει εξαπολύσει η Βόρεια Κορέα πήρε επιτέλους η Κίνα.

Μετά από συνάντηση του με το Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δεσμεύτηκε ότι το Πεκίνο θα πιέσει για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Η Κίνα είναι κάθετα αντίθετη στα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και είναι αποφασισμένη να πιέσει για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τόνισε ο Γουάνγκ. Η Κίνα, είπε, τάσσεται υπέρ μίας ειρηνικής διευθέτησης του θέματος και εμμένει στο διεθνές καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών. Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι είναι αβάσιμες οι κατηγορίες ότι η Κίνα δεν παίζει τον ρόλο που της αναλογεί και αδικαιολόγητες οι απειλές για επιβολή μονομερών κυρώσεων στη χώρα του.

Ο Λε Ντριάν σημείωσε ότι η Γαλλία ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και πιστεύει ότι τα στρατιωτικά μέσα δεν αποτελούν επιλογή. Ο σκοπός, είπε, των κυρώσεων είναι οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι μόνο μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων και διπλωματικών μέσων μπορεί να λυθεί τελικά το ζήτημα των πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η σινογαλλική στρατηγική συνεργασία διατηρεί τη δυναμική της μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η Κίνα, σημείωσε, θέλει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Γαλλία με όλους τους τρόπους.

Ο Λε Ντριάν συμφώνησε με την αποτίμηση των διμερών σχέσεων από τον Γουάνγκ και την πρότασή του για συνεργασία. Όπως είπε, η Γαλλία επιθυμεί να συνεργασθεί με την Κίνα για τον προγραμματισμό των επικείμενων επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών και για την προώθηση μεγάλων κοινών προγραμμάτων για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας.