Τραμπ: Θα αναγκαστούμε να καταστρέψουμε τη Βόρεια Κορέα

Τραμπ: Θα αναγκαστούμε να καταστρέψουμε τη Βόρεια Κορέα

Χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «καμικάζι με εκρηκτικά σε αποστολή αυτοκτονίας»

Για πρώτη φορά ως πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τα λόγια του για τη Βόρεια Κορέα αποκτούν άλλη βαρύτητα από αυτή που θα είχαν δηλώσεις εσωτερικής (των ΗΠΑ) κατανάλωσης.

Ο Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να «καταστρέψουν ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «καμικάζι με εκρηκτικά σε αποστολή αυτοκτονίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο μόνος λόγος να υπαναχωρήσουν οι ΗΠΑ είναι η Πιονγκγιάνγκ να κάνει πίσω στο απειλητικό πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα» ήταν οι δηλώσεις του Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας «καμικάζι σε αποστολή αυτοκτονίας για τον ίδιο και το καθεστώς τους, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Κάλεσε επίσης όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να απομονώσουν τον καθεστώς Κιμ.

Να σημειωθεί ότι μέσα στην αίθουσα της Συνέλευσης βρίσκεται ένας διπλωμάτης από τη Βόρεια Κορέα.

Τα «κράτη παρίες» αποτελούν απειλή «για τα υπόλοιπα κράτη και για τους ίδιους τους λαούς τους» δήλωσε ο Τραμπ για την Βόρεια Κορέα ενώ στράφηκε και κατά του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που εκφωνεί ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους εχθρούς των ΗΠΑ ότι ο αμερικανικός στρατός «σύντομα θα είναι ισχυρότερος παρά ποτέ».

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη συμφωνία που έγινε το 2015 με την Τεχεράνη, την οποία επικύρωσε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα και προανήγγειλε ότι δεν θα υπογράψει την ανανέωση της συμφωνίας, που πρέπει να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Χαρακτήρισε την κυβέρνησης της Τεχεράνης «αδίστακτη» και είπε ότι κάνει εξαγωγή βίας.

Με την πρώτη επίσημη αυτή ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Τραμπ έδωσε το στίγμα του «οράματός» του για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, που θα μπορούσε να συνοψιστεί ως παραγκωνίστε τη γραφειοκρατία (και μαζί βέβαια τις όποιες δικλείδες ασφαλείας μπορεί αυτή να δίνει) και προμοτάρετε τις συμμαχίες μεταξύ κρατών στη βάση των κοινών συμφερόντων (ενίοτε και έξω από τους διεθνείς οργανισμούς).

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν έχει σκοπό να επιβάλλει την επιθυμία των ΗΠΑ σε άλλα κράτη αλλά θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Αμερικής.