Ποια ήταν η άγνωστη, τελευταία βασίλισσα της Κύπρου

Ποια ήταν η άγνωστη, τελευταία βασίλισσα της Κύπρου

Η Αικατερίνη Κορνάρο βασίλεψε στην Κύπρο από το 1474 ως το 1489, όταν αναγκάστηκε να παραδώσει το νησί στη Δημοκρατία της Βενετίας

Πίνακας της Αικατερίνης Κορνάρο, τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, που εντοπίστηκε πρόσφατα, θα εκτεθεί για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τα Μυστικά ενός Βασιλικού Πορτραίτου» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Το βασιλικό πορτραίτοθεωρείται από τα ελάχιστα σωζώμενα αναγεννησιακά έργα της βασίλισσας Κορνάρο και η ανακάλυψή του προκάλεσε σειρά επιστημονικών ερευνών και δραστηριοτήτων, οι οποίες αποκάλυψαν πολλά μυστικά που κρύβονταν πίσω από την ταυτότητα και την ιστορία του.

Η Αικατερίνη Κορνάρο (1454-1510) ήταν κόρη του ευγενή Μάρκο Κορνάρο και της Φλορέντσα Κρίσπο και τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, από τις 26 Αυγούστου 1474 έως τις 26 Φεβρουαρίου 1489, ενώ είχε ανακηρυχτεί «Κόρη του Αγίου Μάρκου».

Η οικογένεια Κορνάρο είχε σχέσεις με την Κύπρο. Στην περιοχή της Επισκοπής και στη περιοχή της Λεμεσού λειτουργούσαν μύλους ζάχαρης, τα προϊόντα των οποίων μαζί με άλλα κυπριακά προϊόντα εξήγαγαν στην Βενετία.

Η Αικατερίνη παντρεύτηκε το 1468 τον Ιάκωβο Β’ της Κύπρου (γνωστός ως Ιάκωβος ο Νόθος), σε ηλικία 14 χρονών. Με τον Ιάκωβο έκαναν ένα γιο, τον Ιάκωβο Γ’ που όμως πέθανε σε βρέφος. Η Αικατερίνη, μετά και το θάνατο του συζύγου της, απέμεινε κύρια της Κύπρου και βασίλεψε στην Κύπρο από το 1474 ως το 1489.

Στις 14 Μαρτίου 1489 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει το νησί στη Δημοκρατία της Βενετίας. Της δόθηκε ως αποζημίωση η πόλη του Άζολο. Πέθανε στη Βενετία το 1510.

Η έκθεση όπου θα εκτίθεται το πορτραίτο εγκαινιάζεται την Πέμπτη και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018.