Η Σλοβενία κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ νικώντας Σερβία και… ατυχία

Η Σλοβενία κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ νικώντας Σερβία και… ατυχία

Με ηγέτη τον Ντράγκιτς, οι Σλοβένοι επικράτησαν με 93-85 στον τελικό

Κόντρα σε θεούς και δαίμονες, η Σλοβενία ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την παραμυθένια πορεία της στο φετινό Ευρωμπάσκετ, κερδίζοντας στον τελικό τη Σερβία με σκορ 93-85 και κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο.

Το παιχνίδι ήταν θεαματικό από την αρχή, με τον Ντράγκιτς και τον Ντόντσιτς για τη Σλοβενία και τον Μπογκντάνοβιτς για τη Σερβία να τα δίνουν όλα και το σκορ να πηγαίνει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα για τελικό Ευρωμπάσκετ. Όμως ήταν οι Σλοβένοι που στη δεύτερη περίοδο κατάφεραν να πάρουν ένα σημαντικό προβάδισμα, που έφτασε ως και τους 12 πόντους, με τον Ντράγκιτς να γράφει ιστορία, καθώς πέτυχε 26 πόντους μόνο στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα!

Στην τρίτη περίοδο όμως οι ισορροπίες άλλαξαν όταν ο άξιος συμπαραστάτης του Ντράγκιτς, ο 18χρονος Ντόντσιτς, τραυματίστηκε στο πόδι και αποχώρησε υποβασταζόμενος από το παρκέ. Η ατυχία αυτή των Σλοβένων έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει η αντεπίθεση των Σέρβων, που στα μισά της τέταρτης περιόδου πέρασαν μπροστά στο σκορ, με ηγέτη τον Μπογκντάνοβιτς.

Οι Σλοβένοι όμως δεν παραιτήθηκαν, παρά την απουσία του Ντόντσιτς και την εμφανή κούραση του Ντράγκιτς, και με μπροστάρη τον Πρέπελιτς, που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και να πανηγυρίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ (μάλιστα, η Σλοβενία δεν είχε ποτέ κατακτήσει ούτε μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ).

Κορυφαίος των Σλοβένων, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, ήταν ο Ντράγκιτς με 35 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Ντόντσιτς όσο αγωνίστηκε είχε 8 πόντους και 7 ριμπάουντ. Υπερπολύτιμος αποδείχθηκε ο Πρέπελιτς, με 21 πόντους, ενώ άλλους 11 πρόσθεσε ο Ράντολφ. Για τους Σέρβους, σχεδόν μόνος του πάλευε ο Μπογκντάνοβιτς, που τελείωσε το ματς με 22 πόντους, ενώ ο Μάτσβαν είχε 18 πόντους.