«Μπέρδεψε» τα νούμερα για το Brexit ο Μπόρις Τζόνσον

«Μπέρδεψε» τα νούμερα για το Brexit ο Μπόρις Τζόνσον

Για λαθροχειρία των επίσημων στατιστικών κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας μέλος της Στατιστικής Αρχής

Βρετανοί στατιστικολόγοι, αλλά και στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, έστρεψαν τα πυρά τους κατά του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επανέλαβε σε άρθρο του σε σαββατιάτικη εφημερίδα τον εξαιρετικά αμφιβόλου αξιοπιστίας ισχυρισμό του ότι μετά το Brexit η Βρετανία θα εξοικονομεί 350 εκατομμύρια λίρες (κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ) την εβδομάδα.

Ο ισχυρισμός αυτός αποτέλεσε κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σκεπτικό ότι ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να πηγαίνει στην Υγεία, αντί για τις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβιντ Νόργκροουβ, μέλος της Στατιστικής Αρχής της Βρετανίας, σε επιστολή του προς τον Μπόρις Τζόνσον σήμερα δηλώνει «έκπληκτος και απογοητευμένος» για το ότι ΥΠΕΞ της χώρας επικαλείται ακόμα έναν αριθμό που είναι καταφανώς λανθασμένος.

«Είναι ξεκάθαρη λαθροχειρία των επίσημων στατιστικών», υποστηρίζει ο Νόργκροουβ, σύμφωνα με το Reuters, εξηγώντας ότι ο αριθμός αυτός δεν περιελάμβανε την επιστροφή που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία, αλλά ούτε και τις επιδοτήσεις από τις Βρυξέλλες για την υποστήριξη των αγροτών και την επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών από τον Απρίλιο του 2016, η πραγματική καθαρή εβδομαδιαία συνεισφορά της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 190 εκατομμύρια λίρες (περίπου 216 εκατ. ευρώ).