Μεγάλη επιχείρηση στο Λονδίνο – «Πολύ σημαντική» η σύλληψη του 18χρονου

Μεγάλη επιχείρηση στο Λονδίνο – «Πολύ σημαντική» η σύλληψη του 18χρονου

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκκένωσε και ερευνά μια κατοικία στο Σάνμπερι του Σάρεϊ

Μεγάλη επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας που σχετίζεται με τη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής στο μετρό του Λονδίνου βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σάρεϊ, στη νότια Αγγλία.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκκένωσε και ερευνά μια κατοικία στο Σάνμπερι του Σάρεϊ, κοντά στο Λονδίνο. Τα γειτονικά σπίτια έχουν επίσης εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, όπως μεταδίδουν το AFP και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί, σε ακτίνα 100 μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, δήλωσε ότι η σύλληψη ενός 18χρονου για την υπόθεση αυτή, νωρίτερα σήμερα στο Ντόβερ, είναι «πολύ σημαντική», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Press Association.

Σε αυξημένο συναγερμό η Βρετανία

Η επίθεση –η πέμπτη μέσα σε έξι μήνες στη Βρετανία– σημειώθηκε την Παρασκευή σε βαγόνι συρμού του μετρό σε ώρα αιχμής, γύρω στις 08:20 (10:20 ώρα Ελλάδας), στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, που βρίσκεται σε μια πλούσια συνοικία του νοτιοδυτικού Λονδίνου.

«Αναζητούμε τους υπόπτους», δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της πρωτεύουσας, Μαρκ Ρόουλεϊ. Η έρευνα έχει σημειώσει «πράγματι πρόοδο», δήλωσε. «Κάποιος τοποθέτησε αυτό τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο μετρό. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να παραμείνουμε ανοικτοί ως προς το ποιος είναι και για πιθανούς συνεργούς», διευκρίνισε.

«Ένα ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη» για τον εντοπισμό του ή των δραστών της επίθεσης, είχε δηλώσει προηγουμένως στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Ο Ρόουλεϊ έκανε λόγο για «έκρηξη» που προκλήθηκε από «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό». Τα απομεινάρια της βόμβας εξετάζονται από τους επιστήμονες, πρόσθεσε. Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο χρονοδιακόπτης της βόμβας δεν λειτούργησε.

Την ευθύνη για την επίθεση, που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με ανακοινωθέν που διένειμε το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δώδεκα ώρες μετά την επίθεση, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού αυξάνεται από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», κάτι που σημαίνει πως μια επίθεση είναι «επικείμενη».