Νέος πύραυλος από τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Συνεδριάζει εκτακτως του ΣΑ του ΟΗΕ

Νέος πύραυλος από τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Συνεδριάζει εκτακτως του ΣΑ του ΟΗΕ

Χθες, Πέμπτη, ο Κιμ Γιουνγκ Ουν απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να εξαλείψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες και σκοτάδι»

Με νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία απάντησε η Πιονγκγιάνγκ στις πρόσφατες κυρώσεις του ΟΗΕ, προκαλώντας και πάλι συναγερμό στην διεθνή κοινότητα.

Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, επέστρεφε από επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου κάλεσε την Πέμπτη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι θεωρεί πως ο πύραυλος ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), ενώ ο στρατός των ΗΠΑ έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κι εκτίμησε ότι δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως για σήμερα Παρασκευή για να συζητήσει τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας. Προγραμματίζεται να συνεδριάσει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών.

Η νέα εκτόξευση είχε προαναγγελθεί βασικά από την Πιονγιανγκ, η οποία είχε διαμηνύσει την Τετάρτη ότι θα επιταχύνει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και είχε υποστηρίξει πως οι νέες κυρώσεις απέδειξαν ότι «ο δρόμος τον οποίο έχει επιλέξει να πάρει είναι ο απολύτως σωστός».

Περιορισμοί στον εφοδιασμό της Β. Κορέας σε πετρέλαιο και αέριο

Μάλιστα, χθες, Πέμπτη, ο Κιμ Γιουνγκ Ουν απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να εξαλείψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες και σκοτάδι» χρησιμοποιώντας τα πυρηνικά του όπλα.

Με πυρηνικό όλεθρο απειλεί Ιαπωνία και ΗΠΑ ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά πριν συμπληρωθεί ένας μήνας που ένας βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος πέρασε πάνω από τα νησιά της Ιαπωνίας. Ο πρώτος είχε εκτοξευθεί την 29η Αυγούστου.

Στο μεσοδιάστημα η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου, την 3η Σεπτεμβρίου.