Γιατί το Ισραήλ υποστηρίζει ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος

Γιατί το Ισραήλ υποστηρίζει ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος

Το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου ενδεχομένως θα πυροδοτήσει αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή - Αντιδρούν Τουρκία, Ιράν και Συρία

Καθώς στις 25 Σεπτεμβρίου οι Κούρδοι στο Ιράκ ετοιμάζονται για ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους - το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ανοιχτά ότι υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.

Αντίθετα, Τουρκία, Ιράν και Συρία, που έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες, εναντιώνονται στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος», υπογραμμίζει ο Νετανιάχου σε σχόλια που εστάλησαν από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτές.

Το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 διακριτικές σχέσεις με τους Κούρδους στον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ' αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας αυτή την εθνική μειονότητα - ο πληθυσμός της οποίας κατανέμεται ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν - σαν ένα «μαξιλάρι» εναντίον των κοινών Αράβων αντιπάλων.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, το δημοψήφισμα ενδεχομένως θα πυροδοτήσει αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή. Πολλές χώρες βρίσκονται σε αναβρασμό, κυρίως το Ιράκ, η Τουρκία και το Ιράν, ενώ δεκάδες ακόμη κράτη σχεδιάζουν τις αντιδράσεις τους για την επόμενη ημέρα.

Γιατί η Μέση Ανατολή φοβάται το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν

Επίσης, δυτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχίες ότι ένα δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ - στην οποία περιλαμβάνεται η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ - μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.