Σοκ και δέος για την Ίρμα στην Καραϊβική – Τουλάχιστον δύο νεκροί

Σοκ και δέος για την Ίρμα στην Καραϊβική – Τουλάχιστον δύο νεκροί

Ο κυκλώνας πλησιάζει τις Παρθένους Νήσους - Σερίφης της Φλόριντα προειδοποίησε τους καταζητούμενους και τους σεξουαλικούς παραβάτες ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στα καταφύγια!

Αφού έπληξε ήδη τα νησιά Μαπρμπούντα, Άγιος Βαρθολομαίος και Άγιος Μαρτίνος – με απίστευτες καταστροφές -  το «μάτι» του πολύ επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα, πλησιάζει στις Παρθένους Νήσους.

Ο κυκλώνας Ιρμα συνοδεύεται από ανέμους που φθάνουν τα 295 χιλιόμετρα ανά ώρα και οι κάτοικοι των νησιών σπεύδουν αν ασφαλίσουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο στα υπόγεια ή στους ειδικούς χώρους συγκέντρωσης.

Η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου.

«Προς το παρόν υπάρχουν δύο νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες. Προφανώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα», τόνισε στους δημοσιογράφους η Ζιραρντέν στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό την περιοχή. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών επειδή σε αυτή τη φάση οι αρχές δεν έχουν πρόσβαση σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Για τον κυκλώνα προετοιμάζεται και ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, στο ιδιωτικό νησί του στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. «Περιμένουμε το πέρασμα του κυκλώνα σε περίπου τέσσερις ώρες, θα καταφύγουμε στο κελάρι, κάτω από το σπίτι, έγραψε στο Twitter.

Το Νέκερ είναι ένα μικρό νησί της Καραϊβικής που ανήκει στον ιδιοκτήτη του ομίλου Virgin και φιλοξενεί συχνά διασημότητες αλλά και τουρίστες, στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του.

Ο Μπράνσον διαβεβαίωσε ότι τα κτίρια είναι ικανά να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες «αν και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να αντισταθούν σε έναν κυκλώνα κατηγορίας 5».

Μετά τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους η Ίρμα αναμένεται να πλήξει το Πουέρτο Ρίκο, την Αϊτή και τη Φλόριντα.

Ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ωστόσο,  ένας σερίφης της Πολιτείας της Φλόριντα, προειδοποίησε τους καταζητούμενους και τους σεξουαλικούς παραβάτες ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στα καταφύγια! 

«Αν αναζητήσετε καταφύγιο, σας προειδοποιούμε: αστυνομικοί θα βρίσκονται σε κάθε καταφύγιο για να ελέγχουν την ταυτότητά σας. Οι σεξουαλικοί παραβάτες δεν θα γίνονται δεκτοί» έγραψε στο Twitter ο Γκρέιντι Τζαντ, ο σερίφης της κομητείας Πολκ. «Αν είστε καταζητούμενος, θα σας συνοδεύσουμε με μεγάλη μας χαρά στο ασφαλές και καλά φυλασσόμενο καταφύγιο της φυλακής της κομητείας Πολκ», πρόσθεσε.

Στο διαδίκτυο, πολλοί χρήστες καταδίκασαν έντονα τις δηλώσεις αυτές του σερίφη, κατηγορώντας τον ότι θέλει να επωφεληθεί από τον κυκλώνα για να κάνει συλλήψεις. Όμως ο σερίφης επέμεινε στη στάση του: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέψουμε να βρεθούν αθώα παιδιά μέσα σε ένα καταφύγιο μαζί με σεξουαλικούς παραβάτες. Τελεία και παύλα».